Stadsdeel Geuzenveld/Slotermeer Amsterdam


Raadsleden: afvalbeleid mag best wat meer kosten

Eind december 2003 heeft het Dagelijks Bestuur raadsleden gevraagd op hoofdlijnen aan te geven hoe ons nieuwe afvalinzamelsysteem eruit moet zien. De commissie Fysiek vond in haar vergadering van januari 2004 dat het inzamelen van afval best wat meer mag kosten. Maar dan moeten er ook duidelijke voordelen tegenover staan. Voor het milieu, de service die bewoners krijgen, en een schoner straatbeeld. Of dat allemaal kan, wordt nu in een haalbaarheidsstudie onderzocht. Over de uitkomsten daarvan gaan bewoners weer meepraten.

De Keuzenota waarop de raadsleden reageerden, is het vervolg op de startnotitie Beleidsplan Huishoudelijk Afval die de Stadsdeelraad in september 2003 heeft vastgesteld. De Keuzenota Huishoudelijk Afval biedt een aantal beleidsscenario's op hoofdlijnen. Steeds is de vraag een keuze te maken uit gewenst milieuresultaat, serviceniveau en straatbeeld. Welke resultaten moet dat opleveren en wat mag het kosten.

Welke maatregelen zijn mogelijk
De Keuzenota maakt inzichtelijk welke maatregelen op basis van de verschillende kostenniveaus mogelijk zijn. Tevens biedt de nota een overzicht van mogelijke inzamelsystemen. De keuzes op basis van de nota zijn richttinggevend voor het definitieve Afvalbeleidsplan. Nu er voldoende draagvlak bestaat voor een nieuwe wijze van afvalinzameling, zal eerst de haalbaarheid daarvan getoetst worden. Aan besluitvorming over een nieuw afvalbeleid gaat maatschappelijke toetsing vooraf.

De Informatienota Huishoudelijk Afval
De Keuzenota ging vergezeld van een uitvoerige bijlage, de Informatienota Huishoudelijk Afval Geuzenveld-Slotermeer. Deze nota biedt het historisch perspectief, het wettelijke toetsingskader, een uitgebreide analyse van de huidige situatie, ontwikkelingen, trends en de mening van betrokkenen. Op basis van inzamel- en kostengegevens, de uitkomsten van afvalsorteeranalyses, een bewonersonderzoek door O+S en inzicht in het straatbeeld, is een sterkte-zwakte analyse van de huidige situatie gemaakt. De informatie uit deze nota heeft geleid tot de Keuzenota. Beide nota's treft u hier als bijlage aan.

Bijlage(n):
Informatienota Huishoudelijk Afval
Keuzenota Huishoudelijk Afval
Startnotitie Beleidsplan Huishoudelijk Afval