Novem

10-02-2004

Stimuleren prestatieverbetering grote warmtepompen

In opdracht van Novem heeft TNO Milieu, Energie en Procesinnovatie uitgevoerd getiteld "Stimuleren prestatieverbetering grote warmtepompen". De doelstelling van dit project was het stimuleren van fabrikanten tot verbetering van de COP van middelgrote warmtepompen (40-100 kW condensorvermogen). Dit zou moeten worden bereikt door de prestaties van deze grotere warmtepompen inzichtelijk maken van waardoor er vanuit de markt een driver ontstaat om de prestaties van deze grotere warmtepompen te verbeteren zoals dat ook bij kleinere warmtepompen heeft plaatsgevonden.

Voor kleinere warmtepompen blijkt uit de testresultaten van de afgelopen vijf jaar, uitgevoerd in het TNO-OTC (Ontwikkel- en testcentrum voor warmtepompen) dat het rendement (COP) van kleine compressor-warmtepompen (tot ca. 20 kW condensorvermogen) is toegenomen en dat de rendementen van de verschillende warmtepompen dichter bij elkaar liggen.

De methodiek van "bench-marking" heeft hierbij een positief sturende invloed op de fabrikanten gehad. De testresultaten (volgens EN 255) werden vaak samen met de top-tien van beste warmtepompen aan de betreffende fabrikant gepresenteerd zodat duidelijk werd hoe zijn warmtepomp presteerde t.o.v. van deze top-tien. Bij een voor de fabrikant onbevredigende prestatie werd na enige tijd veelal een gemodificeerde warmtepomp ter test aangeboden, waarbij de prestaties vaak verbeterd bleken te zijn.

Voor grotere warmtepompen (rond de 100 kW), die vooral in de utiliteitsbouw worden toegepast, zijn echter lagere rendementen geconstateerd. De prestaties van deze warmtepompen volgen die van de kleinere dus nog niet. Om de benodigde driver voor productverbetering te versterken zijn vanuit dit project beproevingen conform de Europese normen tegen, voor de leveranciers, sterk gereduceerd tarief aangeboden. Voorwaarde hierbij was dat de resultaten van deze beproevingen op de internet site van TNO-MEP openbaar zouden worden gemaakt ongeacht het niveau van de resultaten.