CDA

10-02-04
Maat: Eurocommissaris Byrne laks en goedgelovig inzake aanpak vogelpest

'Het is onthutsend dat bij commissaris Byrne bij zijn bezoek aan Thailand begin januari niet alle alarmlichten zijn gaan knipperen. Het Nederlandse spreekwoord 'een ezel stoot zich in het algemeen geen twee maal aan dezelfde steen' is blijkbaar ook aan deze commissaris niet besteed.'

'Al eerder toonde hij zich weinig alert bij dreigende epidemieën', aldus CDA-Europarlementariër Albert Jan Maat tijdens een debat over de aanpak van de vogelpest, op dinsdag 10 februari in het Europees Parlement.

De CDA-delegatie in het Europees Parlement eist van de commissaris de zogenoemde Veerman-aanpak. Een verbod op import van al het pluimvee (dus ook gekookt vlees) en siervogels, extra controle op vluchten vanuit Azië en ontsmettingsmatten op alle internationale vliegvelden met directe of indirecte verbindingen met Azië.

Verder wil de CDA-delegatie in het Europees Parlement directe opheldering over het gerucht dat er in Vietnam in 26 gemeenten MKZ is uitgebroken. Hoewel het CDA alle mogelijke Europese steun wil geven aan de aanpak in Azië kan daarvan geen sprake zijn zolang een aantal landen zelf nog quarantaine regels aan hun laars lappen.

Doorgeschoten liberalisme
'De zoveelste crisis met besmettelijke dierziekten toont aan hoe kwetsbaar de wereld wordt door het doorgeschoten liberalisme voor wereldhandel', aldus Albert Jan Maat.
Het CDA wil dan ook dat er een fundamenteel debat komt over vaccineren (ook preventief) tegen besmettelijke dierziekten. Daarvoor dient de Europese Commissaris Byrne per omgaande een debat te starten in de OIE (International Office of Epizootics)
Maat: 'Het moet toch met steun uit Azië en Zuid-Amerika mogelijk zijn de wereld te overtuigend van de huidige dwaalleer die de OIE volgt inzake bestrijding van dierziekten.'

Verder roept de CDA-delegatie de Europese Commissie op een Europees debat te starten over regionalisatie van landbouwproductie teneinde de internationale kwetsbaarheid voor voedselproductie te verkleinen.