Ministerie van Justitie

Kamer stemt in met terugkeerbeleid van Verdonk
10 februari 2004

De Tweede Kamer heeft ingestemd met de plannen van minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken en Integratie voor terugkeer van uitgeprocedeerde asielzoekers. Verdonk kreeg steun van coalitiepartijen CDA, VVD, D66 samen met LPF en SGP. Een motie van de PvdA om tot een ruimere pardonregeling te komen, kreeg geen meerderheid. De minister wil nog voor de zomer beginnen met de uitzetting van uitgeprocedeerde asielzoekers.

Verdonk deed de Kamer de toezegging dat zij bij het uitzetten van vreemdelingen extra attent zal zijn op 'schrijnende' omstandigheden, op grond waarvan mensen hier toch nog mogen blijven. Zij vindt het niet nodig daarvoor een onafhankelijke commissie in te stellen.

Verdonk hanteert uitgangspunt dat leden van één en hetzelfde gezin niet van elkaar zullen worden gescheiden, al kan zij de Kamer niet garanderen dat gezinnen nooit uit elkaar worden gehaald. Het CDA had hierom gevraagd. Als mocht voorkomen dat bijvoorbeeld de man geen verblijfvergunning krijgt maar de vrouw en kinderen wel, dan hoeft hij niet eerst naar het land van herkomst om de procedure voor gezinshereniging te beginnen, maar mag hij dat vanuit Nederland doen. Wel behield Verdonk zich het recht voor om in bepaalde gevallen gezinnen toch gescheiden uit te zetten, bijvoorbeeld als een van de ouders crimineel is.