Gemeente Ede

Nummer 25 / Ede, 10 februari 2004

Dinsdagavond 10 februari:

Burgemeester spreekt bij oprichting nieuwe afdeling GLTO Ede

Burgemeester R.C. Robbertsen is op dinsdagavond 10 februari gastspreker in de oprichtings-vergadering van de afdeling Ede van de Gewestelijke Land- en Tuinbouworganisatie GLTO. De burgemeester van de gemeente Ede spreekt over de toekomst van de agrarische sector in Ede. GLTO Ede is ontstaan door een samenvoeging van de GLTO-afdelingen Ede Noordoost en Ede Zuidwest. De bijeenkomst vindt plaats in het Groenhorst College in Ede.

De heer Robbertsen is door het plaatselijke GLTO-bestuur uitgenodigd zijn visie te geven op de toekomst van de agrarische sector. Een eerder verzoek in maart vorig jaar werd uitgesteld als gevolg van de toen heersende vogelpest. Naast felicitaties aan het nieuwe GLTO-afdelingsbestuur plaatst de burgemeester zijn visie op de kansen en bedreigingen voor de agrarische sector in een algemeen bestuurlijk kader. Voor plaatselijke, politiek inhoudelijke onderwerpen verwijst hij de GLTO-leden door naar de wethouders.

Burgemeester Robbertsen constateert dat de agrarische sector onder grote druk staat. Er hebben zich in de afgelopen jaren in binnen- en buitenland nogal wat veranderingen voorgedaan, die grote invloed hebben op de bedrijfsvoering en toekomst van de landbouwsector. Enkele trefwoorden daarbij: streven naar duurzaamheid en nog meer kwaliteit, gevolgen van globalisering, consumentengedrag en concurrentiepositie bij een vrije markt, toegenomen risico's dierziekten en voedselveiligheid. Ook in de agrarische sector zullen bedrijven verdwijnen, mede als gevolg van reconstructieplannen en toenemende specialisatie. Waarschijnlijk zijn er op termijn drie soorten bedrijven: grootschalige gespecialiseerde landbouwbedrijven, bedrijven die zich toeleggen op bijzondere producten als biologische of streekproducten (een kleine markt) en bedrijven die neveninkomsten hebben uit groene diensten (bijvoorbeeld zorglandbouw, agrarisch natuurbeheer en agro-toerisme). Overigens is de heer Robbertsen ervan overtuigd dat Nederland en een gezonde landbouwsector helemaal bij elkaar horen: "De landbouw is absoluut nodig als voedselproducent (vooral vers voedsel) en voor het beheer van het mooie landelijke gebied." Waar het steeds meer over gaat, is het vastleggen van evenwichtige plannen met aandacht voor zowel de landbouw als natuur, water en recreatie. De Edese burgemeester is ervan overtuigd dat de agrarische sector in staat is om ook zelf mee te praten en mee te beslissen over hun eigen toekomst.