Christelijk Nationaal Vakverbond (CNV)

Informatie: VOOR DE PERS

10-02-2004

CNV: "Fijne dag voor beleggers, maar nietvoor ex-werknemers Philips"

CNV Metaal en elektro gaat zich naar aanleiding van de vandaag door Philips gepresenteerde resultaten van 2003 heroriënteren op het tot dusver gevoerde werkgelegenheidsbeleid bij het bedrijf. De centrale kadergroep van CNV leden werkzaam bij Philips is van oordeel dat het niet langer aan mensen is uit te leggen dat deze werkgever vandaag een miljoenen winst presenteert, terwijl er bijvoorbeeld gisteren tientallen werknemers in Middelburg een ontslagbrief op de mat hebben gekregen.

Vakgroepbestuurder Arthur Bot vindt dat het tijd wordt om met het centrale management van Philips te overleggen over de vraag hoe verder met de Nederlandse werkgelegenheid en de financiering van het langzaam maar zeker verdwijnen daarvan. Bot vindt het vreemd dat in geval van reorganisatie bonden zich uitsluitend kunnen verstaan met het lokale management - waarbij het budget de leidraad vormt - terwijl centraal er geen communicatie is over oorzaak en gevolg. Op deze manier ben je geen partner, maar meer een soort noodzakelijk kwaad omdat de regeltjes dat nu eenmaal vereisen, en dat kan zo niet langer. Ik denk dat veel werknemers en voormalig werknemers zich vandaag door Philips besodemieterd voelen.
Na vaak tientallen jaren bij dit bedrijf gewerkt te hebben zijn duizenden werknemers in Nederland in de afgelopen periode ontslagen.

Houten, 10 februari 2004

Nadere inlichtingen:

Arthur Bot (vakgroepbestuurder):
Wouter de Jong (persvoorlichter):
030 - 6 348 243