Provincie Friesland



PERSBERICHT

Nummer: 035 adv
Datum: 10 februari 2004

Persbesluitenlijst PS 4 februari 2004

Fragenoerke
Op vragen van Grien Links over het IBF te Heerenveen antwoordt gedeputeerde Baas dat hij informatie wil verstrekken over de stand van zaken in de vergadering van de statencommissie B&M op 9 maart aanstaande. Verder zegt hij toe de staten te zullen inlichten vóór er informatie naar de pers gaat. Mevrouw Bijstra (VVD) en mevrouw Schouten (CDA) stelden vragen over de ammoniakproblematiek, de vogel- en habitatrichtlijnen en de aanwijzing van kwetsbare natuurgebieden. Gedeputeerde Baas heeft daarop toegezegd een brief van het IPO, waar GS van Fryslân mee hebben ingestemd, ter informatie aan de statenleden te zenden. Zodra er meer informatie is zal hij een notitie naar de Staten sturen voor een gedachtewisseling.

De heer Wieringa (PvdA) stelde vragen over de versterking van de toegang tot de brede jeugdzorg. Gedeputeerde Mulder heeft daarop een rapportage over de reorganisatie van het bureau jeugdzorg toegezegd. Zo mogelijk wordt die rapportage binnen 6 weken toegezonden aan de staten.

Convenantsproject herinrichting Midstraat Joure
De eerste wijziging en aanvulling van de begroting van uitgaven en inkomsten van de Provincie voor het dienstjaar 2004 wordt gewijzigd vastgesteld. Een voorstel van de SP om het 'Convenantsproject herinrichting Midstraat Joure' niet vast te stellen in afwachting van het beschikbaar stellen van co-financiering voor Kompas/Convenantsgelden, werd door een meerderheid van SP, het CDA, D66, FNP, de OFS en Grien Links aangenomen.

Nota Plattelandsbeleid 2004 - 2008
Provinciale Staten hebben met algemene stemmen ingestemd met de nota Plattelandsbeleid 2004-2008 "Fan ûnderen op stimulearje, fan boppen ôf ynspirearje". Een wijziging van het voorstel (amendement) van de FNP werd overgenomen door GS. Daarin werd gevraagd om woningbouwcorporaties toe te voegen aan het projectenboek (pag. 54). Tijdens de discussie deed gedeputeerde mevrouw Andriesen de toezegging dat er een financiële paragraaf gemaakt wordt en dat waar mogelijk een nul-meting zal plaatsvinden ten behoeve van de uit te voeren meting van effecten van projecten.

Voorfinanciering realisatie van Ecologische Hoofdstructuur (EHS) Provinciale Staten hebben met algemene stemmen ingestemd om over te gaan tot voorfinanciering aan het Rijk van de realisatie van EHS via het instrument landinrichting tot een bedrag van maximaal E 4.6 mln. Ze stellen daarbij als voorwaarde dat er harde en duidelijke afspraken gemaakt worden met het Rijk dat de voorgefinancierde middelen daadwerkelijk worden terugbetaald aan de provincie. Een motie bij dit punt van de VVD wordt aanvaard met de stemmen van de fracties van de VVD, het CDA, de CU/SGP, D66, de OFS en de FNP voor. Daarin dragen Provinciale Staten het college op de voorfinanciering integraal in te zetten voor alle belangen in de vorm van landinrichting en de voorfinanciering niet in te zetten voor een verkennende studie van de vergroting van de Friese boezem in de vorm van landinrichting.

Vaststellen regiovisie stadsregio Leeuwarden en Westergozone Provinciale Staten hebben met de stemmen van de fracties van de SP, GrienLinks, de FNP en de CU/SGP tegen, de Regiovisie Stadsregio Leeuwarden en Westergozone vastgesteld als belangrijke bouwsteen voor het Streekplan 2004 voor het gebied van deze Regio. De Regiovisie schetst de ruimtelijke, economische en sociale ontwikkelingen van de regio tussen 2010 en 2030.

Vaststelling Verordening "Aanwijzing beroepsinstantie Waterakoord Lauwersmeer" Met de stemmen van de fractie van de FNP tegen, hebben Provinciale Staten de Verordening "Aanwijzing beroepsinstantie Waterakoord Lauwersmeer" vastgesteld. Hierin wordt geregeld dat eventuele bezwaren en beroepen, ook van de Friese zijde van het Lauwersmeer, ingediend kunnen worden bij het college van GS van de provincie Groningen.

Vaststelling Procedureverordening bezwaar, beroep en klachten Provinsje Fryslân

In het bestuursakkoord 2003 - 2007 is het voornemen geuit een externe commissie voor de behandeling van bezwaar- en beroepschriften gericht aan de provincie Fryslân in te stellen. Hiermee wordt aangesloten bij de landelijke praktijk waarbij bij de behandeling van bezwaren beroepschriften een grotere onafhankelijkheid wordt nagestreefd. Provinciale Staten hebben met algemene stemming deze verordening vastgesteld.

Vaststellen verdeelplan Taal en Cultuur 2004

Provinciale Staten hebben zonder discussie en met algemene stemmen het gewijzigde verdeelplan Taal en Cultuur 2004 vastgesteld.

Initiatiefvoorstel PvdA inzake ombuigingsvoorstel Frysk Erfskip

Tijdens de behandeling van de decembernota is door het verkeerd stemmen van de fractie van de PvdA een ombuiging van E 61.000,- vastgesteld. Had de fractie van de PvdA tegen het ombuigingsvoorstel gestemd dan was er een meerderheid in provinciale staten geweest die het ombuigingsvoorstel van het college had afgewezen. De PvdA heeft daarom met een zogenaamd initiatiefvoorstel Provinciale Staten gevraagd de vastgestelde ombuiging terug te draaien.Het voorstel werd aangenomen met de stemmen van de fracties van het CDA en de VVD tegen.

Compensatie rijksbezuinigingen openbaar vervoer
Provinciale Staten hebben met de stem van de fractie van de OFS tegen een bedrag van E 950.000 beschikbaar gesteld uit de algemene middelen om de bezuiniging op de rijksbijdrage voor de exploitatie van het openbaar vervoer in de tweede helft van 2004 te compenseren.

Asielbeleid
Met de stemmen van de fracties van het CDA, de VVD en de OFS tegen, hebben Provinciale Staten een motie van de PvdA, GrienLinks en de SP aangenomen waarin ze uitspreken dat het plan van aanpak van minister Verdonk met zijn consequenties anno 2004 geen maatschappelijk draagvlak heeft en redelijkerwijs niet uitvoerbaar is. Ze vragen dat ten spoedigste voor deze groep, langer dan vijf jaar hier verblijvende, asielzoekers om sociale en humane redenen een aanvullende generaal pardonregeling moet worden vastgesteld door kabinet en parlement en vragen het college van GS deze motie kenbaar te maken aan de Minister van Vreemdelingenzaken en integratie en de voorzitter van de Tweede Kamer. Door GS wordt toegezegd de motie, zoals gevraagd een de Minister en de Tweede Kamer te zullen zenden, en in de begeleidende brief aan te geven dat het college van GS de visie van de Vereniging van Friese Gemeenten op dit onderwerp onderschrijft. Gedeputeerde Mulder doet desgevraagd geen directe toezegging geld beschikbaar te stellen voor maatschappelijke organisaties die zich bezighouden met de opvang van uitgeprocedeerden.

---- --