Ministerie van Buitenlandse Zaken

Aan de Voorzittervan de Tweede Kamer der Staten-Generaal

Binnenhof 4

Den Haag


- Directie Culturele Samenwerking, Onderwijs en Onderzoek

Bezuidenhoutseweg 67

Postbus 20061

2500 EB Den Haag


Datum


- 10 februari 2004

Behandeld

drs. J.W.P. Kennis


Kenmerk


- DCO-030/04

Telefoon


- 070-348 42 17


Blad


- 1/1

Fax


- 070-348 47 16


Bijlage(n)


- -

Betreft


- Dom Holenderski te Gdansk, Polen.


-

Zeer geachte Voorzitter,

Graag - ga ik hierbij- in op mijn toezegging, gedaan tijdens de Begrotingsbehandeling van Buitenlandse Zaken op 17 december 2003, om nadere informatie te verschaffen- - - over de problemen en mogelijke oplossingen omtrent het Dom Holenderski te Gdansk, Polen.

Het multifunctionele centrum Dom Holenderski te Gdansk is een particulier initiatief dat als zodanig niet in aanmerking komt voor structurele financiële ondersteuning van de Nederlandse overheid. Wel heeft de Nederlandse ambassade in Warschau van meet af aan de oprichters van het centrum met raad en daad terzijde gestaan. Op dit moment lijkt het voortbestaan van het centrum in het geding. Hoewel een kort geding tegen het Dom Holenderski nog niet geleid heeft tot een rechterlijke uitspraak inzake faillissement, is de financiële situatie van het Dom Holenderski nog steeds uiterst precair. De ambassade blijft ook in deze fase haar ondersteunende rol vervullen.

In aanvulling hierop heb ik de Nederlandse ambassade in Warschau gevraagd te inventariseren of het Dom Holenderski nader betrokken kan worden bij reguliere activiteiten van de ambassade op bijvoorbeeld cultureel of economisch terrein. Daardoor zou het Dom Holenderski in aanmerking kunnen komen voor financiële steun door middel van het (mede) uitvoeren van activiteiten op projectbasis.

Dit heeft de ambassade inmiddels gedaan en eventuele voorstellen voor activiteiten zullen, na toetsing aan de gebruikelijke voorwaarden, vanzelfsprekend in welwillende overweging worden genomen.

De Staatssecretaris voor Europese Zaken,

Atzo Nicolaï

===