European Commission

ECA/04/3

Luxemburg, 10 februari 2004

Persbericht van de Europese Rekenkamer over speciaal verslag nr. 14/2003 over de beoordeling van het landbouwinkomen door de Commissie (1)

Volgens het EG-Verdrag bestaat een van de belangrijkste doelstellingen van het gemeenschappelijk landbouwbeleid (GLB) erin, de landbouwbevolking een redelijke levensstandaard te verzekeren, met name door de verhoging van het hoofdelijk inkomen van hen die in de landbouw werkzaam zijn. Voor de verwezenlijking van deze doelstelling moet er betrouwbare informatie over de samenstelling en de ontwikkeling van het landbouwinkomen beschikbaar zijn, met name om te kunnen vaststellen welke gevolgen voor dit inkomen bepaalde maatregelen van de GLB-hervorming hebben.

Op het gebied van het landbouwinkomen gebruikt de Commissie drie statistische instrumenten: het informatienet inzake landbouwbedrijfsboekhoudingen (ILB), de landbouwrekeningen (LR) en een specifiek project betreffende het inkomen van de sector landbouwhuishoudens (ISLH).

De Rekenkamer heeft gecontroleerd hoe de lidstaten de gegevens produceren die in de genoemde statistische instrumenten worden ingevoerd. Ook heeft zij de geschiktheid van deze instrumenten onderzocht, dat wil zeggen de mate waarin zij voorzien in de behoeften in verband met het beheer van het GLB door de Commissie. De controle is uitgevoerd in zes lidstaten (Duitsland, Frankrijk, Griekenland, Nederland, Oostenrijk, Zweden) en bij de Commissie.

Voor het ILB moeten de lidstaten een steekproef van landbouwbedrijven selecteren met het oog op het verzamelen van geharmoniseerde boekhoudkundige gegevens. De Rekenkamer heeft ontdekt dat de lidstaten verschillen vertonen wat betreft de vaststelling van het waarnemingsgebied, de selectie van de bedrijven en de verificatie van de representativiteit van de steekproef. Deze verschillen hebben gevolgen voor de kwaliteit en de vergelijkbaarheid van de ILB-statistieken. Het ILB geeft alleen de opbrengst van de zogenoemde commerciële landbouwbedrijven aan, maar houdt geen rekening met niet-agrarische inkomsten of de inkomsten van de overige leden van het huishouden.

De sinds 1964 door Eurostat gepubliceerde LR worden opgesteld in het kader van het Europees stelsel van economische rekeningen (ESR) en hebben ten doel een raming van de landbouwproductie en de daaraan verbonden kosten te geven.

Op basis van de ramingen van de lidstaten berekent Eurostat de inkomensindicatoren voor elke lidstaat en voor de Europese Unie als geheel. Uit het onderzoek van de Rekenkamer blijkt dat de LR niet op geharmoniseerde informatiebronnen worden gebaseerd en dat de kwaliteit van de door de lidstaten verstrekte informatie sterk wisselt. De indicatoren die afkomstig zijn uit de LR zijn te globaal, en gebaseerd op het overschot aan ontvangsten ten opzichte van de kosten van alle landbouwproducten.

Ook de in het kader van het ISLH-project opgestelde gegevens zijn te ongelijksoortig. De vrijheid die de lidstaten is gelaten wat betreft de methodologie veroorzaakt problemen, aangezien verschillende benaderingen uiteenlopende resultaten opleveren. Bovendien is het project nog steeds niet voltooid en is het merendeel van de huidige gegevens reeds verouderd.

De Rekenkamer concludeert dat de communautaire statistische instrumenten momenteel niet voldoende informatie verschaffen over het beschikbare inkomen van landbouwhuishoudens om de levensstandaard van de landbouwbevolking te kunnen beoordelen. De Rekenkamer beveelt de Commissie aan om opnieuw nauwkeurig aan te geven waaraan de Gemeenschap op dit gebied behoefte heeft, en de bestaande statistische instrumenten dienovereenkomstig aan te passen.

De Commissie erkent in haar antwoord dat er door de ontwikkeling van de landbouwsector en de recente wijzigingen van het GLB wellicht meer behoefte zal ontstaan aan statistieken over het inkomen van landbouwhuishoudens, en dat het raadzaam is om de haalbaarheid en de kosten te bestuderen van een statistisch instrument waarmee de levensstandaard van de landbouwbevolking kan worden gemeten.

speciaal verslag nr. 14/2003 :
http://www.eca.eu.int/NL/RS/2003/rs14_03nl.pdf

Europese Rekenkamer, Dienst Externe betrekkingen

12, Rue Alcide De Gasperi, L-1615 Luxemburg

Tel.: (352) 4398 45410 Fax: (352) 4398 46430

E-mail: euraud@eca.eu.int Website: http://www.eca.eu.int

(1)
Dit persbericht wil slechts een samenvatting geven. Het door de Rekenkamer vastgestelde speciaal verslag is beschikbaar op de internetsite en zal binnenkort in het Publicatieblad van de Europese Unie^, serie C, verschijnen.