Politie Zeeland


r-0900-2004 groot onderzoek naar mensensmokkel bijna afgerond


Politie Zeeland en Koninklijke Marechaussee Zuid-Holland/Zeeland hebben samen een onderzoek ingesteld naar een grote internationale criminele organisatie die zich bezig hield met mensensmokkel. Dit onderzoek, waarschijnlijk één van de grotere in ons land, heeft tot op heden geleid tot 16 aanhoudingen.

In maart 2003 is een onderzoek gestart omdat illegalen werden aangetroffen in trailers in het havengebied van de gemeente Vlissingen. Als snel bleek dat we te maken hadden met een internationale organisatie, die actief was in Italië; Duitsland; Frankrijk; België; Engeland; Noorwegen en Zweden.
De Italiaanse politie vond in een vrachtauto een aantal stoffelijke overschotten van vermoedelijk illegalen, die slachtoffer waren geworden van mensensmokkel. Al snel bleek dat het Nederlandse onderzoek verband hield met de Italiaanse zaak. Hierdoor ontstond een unieke basis tot internationale samenwerking, dat leidde tot een goed resultaat.

Het Nederlandse onderzoek was gericht op de Nederlandse organisatoren van de mensensmokkel. De politie in de andere landen onderzocht "hun" deel van de organisatie.
Voor het Nederlandse gedeelte van het onderzoek zijn vanaf juli 2003 zestien aanhoudingen verricht in Vlissingen; Rilland; Zaltbommel; Bergen op Zoom en Den Haag. De leeftijd van de aangehouden mannen varieert van 25 tot 45 jaar. Twee verdachten zitten, in afwachting van hun uitlevering, nog vast in België en Noorwegen.

De organisatoren worden verdacht van het smokkelen van in ieder geval 125 personen. Er wordt zelfs niet uitgesloten dat door dit hele netwerk honderden mensen zijn getransporteerd vanuit Italië. Deze mensen - voornamelijk inwoners uit Irak; Iran en Afghanistan - werden via Italië naar Nederland gesmokkeld. Vanuit ons land was het de bedoeling deze illegalen te verschepen naar Engeland, Noorwegen en Zweden. De illegalen werden op allerlei manieren vervoerd. Ze werden aangetroffen in zeecontainers of vrachtwagens.

De aangehouden personen worden ook verdacht van deelname aan een organisatie die tot doel heeft het plegen van misdrijven.
De opgerolde criminele organisatie verdiende grote geldbedragen aan de transporten. Ook vervaardigden en vervalsten de verdachten identiteitsbewijzen.
De aanhoudingen en verdere onderzoeken vonden plaats in nauw overleg met de Europese partners. De vijftien aangehouden personen zullen de komende tijd in fasen worden vervolgd door het Openbaar Ministerie in Middelburg. De overige 30 personen van de criminele organisatie worden in hun eigen land vervolgd. Er worden nog meer aanhoudingen verwacht.

Dit onderzoek is uitgevoerd door politie Zeeland en Koninklijke Marechaussee Zuid-Holland/Zeeland, in samenwerking met vele politiediensten in binnen- en buitenland; de Sociale Informatie Opsporingsdienst en de Immigratie en Naturalisatiedienst. Het team onderzocht gezamenlijk de internationaal georganiseerde criminaliteit. De disciplines brachten hun specifieke kennis in.

---- --