FNV BONDGENOTEN

FNV Bondgenoten: CAO glastuinbouw vastgelopen

Al tijdens het eerste gesprek over een nieuwe CAO voor de glastuinbouw zijn de onderhandelingen vastgelopen. De voorwaarde van LTO Nederland dat de CAO pas in werking treedt als deze algemeen verbindend is verklaard is voor FNV Bondgenoten onacceptabel. Anne Jan de Graaf, vakbondsbestuurder van FNV Bondgenoten: 'Door akkoord te gaan met zo'n voorwaarde zou LTO altijd en eeuwig alles steeds weer kunnen blokkeren en zou dit als een zwaard boven de onderhandelingen hangen'.

FNV Bondgenoten vindt dat er zoals gebruikelijk is eerst een principeakkoord moet liggen. Wanneer vervolgens de nieuwe CAO door alle partijen ondertekend is, vindt ook FNV Bondgenoten dat deze voor de hele sector moet gaan gelden. Maar in deze 'alles of niets'- benadering van LTO Nederland kan de bond zich beslist niet vinden.

Tijdens de onderhandelingen was al afgesproken dat LTO Nederland een onafhankelijk onderzoek laat doen naar de lonen in de sector. Volgens LTO zijn deze te hoog in vergelijking met andere sectoren. FNV Bondgenoten vindt dat de werkgevers dat eerst moeten aantonen en had om zo'n onderzoek gevraagd.
Daarnaast was afgesproken de ABU, de werkgeversorganisatie in de uitzendsector, bij de onderhandelingen te betrekken. Gezamenlijk zou een oplossing gevonden moeten worden om de positie van de inleenkrachten in de sector te verbeteren.

Door het vastlopen van de onderhandelingen is het loononderzoek in de ijskast gezet en het gesprek met de ABU voorlopig afgeblazen.

Meer informatie:
Anne Jan de Graaf, bestuurder FNV Bondgenoten, 06-53387248 Ingrid van den Berg, voorlichter FNV Bondgenoten, 030-2738478

10 feb 04 13:06