Ingezonden persbericht


10 februari 2004

Foto's laten dramatische terugtrekking van Upsala-gletsjer zien

Greenpeace: klimaatverandering desastreus voor gletsjers in Patagonië

Gletsjers in Patagonië blijken met een enorme snelheid af te smelten. Uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat bijvoorbeeld de Upsala-gletsjer in Argentinië zich in nog geen honderd jaar met kilometers heeft teruggetrokken. Foto's van de Upsala-gletsjer uit 1928 en nu laten dit verschil op dramatische wijze zien.

Door temperatuurstijgingen smelten gletsjers over de hele wereld. De gletsjers in Patagonië nemen per jaar met 42 kubieke kilometer af(1), dat is een hoeveelheid van 10.000 grote voetbalstadions. Dat het afsmelten steeds sneller gaat, bewijst dat de mens een grote invloed heeft op klimaatverandering. Van 1995 tot 2000 is de hoeveelheid gesmolten ijs meer dan verdubbeld. Het smeltwater van deze gletsjers draagt direct bij aan de zeespiegelstijging. Voor landen die aan zee grenzen, zoals Nederland, wordt daarmee de kans op overstromingen steeds groter.(2)

Greenpeace-campaigner Joris Thijssen: "Gletsjers zijn de thermometer van de aarde. Het is schokkend om te zien dat de ijsvelden in Patagonië in dit enorme tempo afsmelten. Er zijn veel redenen aan te wijzen voor het afsmelten van de gletsjers, maar klimaatverandering is de aanjager van dit proces."

Het onderzoeksteam was vier weken met het Greenpeace-schip de Artic Sunrise in Patagonië. De milieuorganisatie wilde weten hoe snel de gletsjers en de ijsvelden daar verdwijnen. Het team heeft daartoe metingen gedaan, recente foto's van de gletsjers vergeleken met oud beeldmateriaal en gesprekken gevoerd met bewoners, gidsen en wetenschappers in dat gebied.

Klimaatverandering is een wereldwijd probleem. We verliezen niet alleen gletsjers, maar worden ook vaker geconfronteerd met overstromingen, stormen en periodes van extreme droogte. Klimaatverandering is ook verantwoordelijk voor de vernietiging van ons koraal, stijging van het zeeniveau en de snellere verspreiding van malaria. "De mens is door het enorme gebruik van fossiele brandstoffen zoals olie, kolen en gas voor een groot deel veroorzaker van klimaatverandering. Daarom moeten we zo snel mogelijk overgaan op schone energiebronnen zoals zon- en windenergie," aldus Thijssen.

Van 1 tot 4 juni vindt in Bonn de Duurzame Energie-conferentie plaats, waar wereldleiders bijeen komen om te praten over duurzame energie. Greenpeace roept deze wereldleiders op om in Bonn daadwerkelijk te investeren in duurzame energie. Alleen dan kunnen we gevaarlijke klimaatverandering een halt toeroepen.

Zie voor de foto's en meer informatie over klimaatverandering ook www.greenpeace.nl

(1) Rignot et al., Contribution of the Patagonia Icefields of South America to Sea Level Rise, Science 2003 302: 434-437 (2) Prof. dr. ir. Pier Vellinga, Erasmus lezing 2003