Ingezonden persbericht


Rotterdam, 10 Februari 2004

PERSBERICHT

Reporters MoveYourAss.tv terug uit Afrika

Het tweede programma van MoveYourAss.tv "MoveYourAss.tv goes Africa" is afgerond. Vier jonge reporters zijn van een intensieve reis teruggekeerd na ruim twee maanden Afrika. Daar gingen zij op zoek naar jongeren die - ieder op hun eigen manier - een beter leefbare wereld willen creëren. In vier landen bezochten ze in totaal 11 projecten. Over hun ervaringen maakten ze vele videoreportages, weblogs, artikelen en columns die allemaal online te zien zijn op www.moveyourass.tv, zo ook de laatste reportage over een kindertehuis in Ghana.

"Indrukwekkend", zo omschrijft Thierry Bordau (23) de reis. "Niet zozeer het reizen was vermoeiend, maar juist iedere nieuwe ontmoeting met mensen die zó gedreven zijn en blijven vechten om hun situatie te verbeteren." Thierry maakte als cameraman de reis samen met de drie andere winnaars van de MoveYourAss-reporterswedstrijd; Tisa de Jong (21), Renske Prevo (25) en Victor Vroegindeweij (22). Renske: "Afrika blijft een heftig continent. Iedere dag werden we geconfronteerd met armoede, oorlog en verhalen over aids. Dat maakt je niet echt vrolijk." Victor ziet de toekomst van Afrika somber tegemoet, maar probeert ook te denken aan de mooie kanten van Afrika, "Je komt onvermijdelijk terecht op het cliché dat mensen hier gelukkiger zijn. Minder individualistisch. Je moet wel voor elkaar zorgen als je arm bent."

Townships
"Het leukste van deze reis was dat we veel bijzondere mensen hebben ontmoet", aldus Tisa. "Het vervelendste is dat we elke keer weer afscheid moesten nemen, zeker omdat je deze mensen waarschijnlijk nooit meer terug zult zien." Een van de meest indrukwekkende personen was volgens Tisa Mario van Rooy, oftewel Mr. Devious, de rappende activist die de leefsituatie in de townships van Kaapstad met zijn muziek probeerde te verbeteren. "Verschillende keren probeerde hij ons uit te leggen hoe het leven in een getto eruit ziet. We konden ons dat nauwelijks voorstellen. We voelden ons best veilig, op de paar pistoolschoten die we in de omgeving hoorden na. Aangezien Mario voor zijn werk binnenkort naar Nederland zou komen bestond het afscheid deze keer uit een blij 'Tot ziens'. Maar een paar dagen na onze thuiskomst hoorden we dat Mario, terwijl hij zijn vader tijdens een overval probeerde te beschermen, door een gang is doodgestoken. Nu pas begrijp ik wat hij ons aldoor probeerde uit te leggen."

Aandacht
Thierry vat de zoektocht naar actieve, jonge wereldverbeteraars als volgt samen: "Ik weet nu dat er op deze aardbol veel méér individuen rondlopen die iets willen veranderen. Ik besef na deze reis dat kleine initiatieven van lokale organisaties meestal veel dichter bij het probleem staan dan grote, bekende organisaties. Die initiatieven moeten we blijven steunen. Onder andere door ze de aandacht te schenken die ze verdienen. Hopelijk hebben we mensen laten zien dat je geen fulltime idealist hoeft te zijn om de wereld iets beter te maken." Dat MoveYourAss.tv hieraan een bijdrage heeft geleverd blijkt uit de bezoekersaantallen die sinds de start van de website in april 2004 een stijgende lijn vertonen. Vanaf het begin van de reis naar Afrika in november 2003 bezochten ruim 86.000 mensen de website. Zij konden naast het bekijken van de reportages op zoek naar vacatures in binnen- en buitenland. Verder biedt de website veel tips voor de praktisch idealist, de cursus 'wereldverbeteren' en nieuws en achtergrondinformatie over ontwikkelingswerk, milieu en mondiale verhoudingen. Op die manier probeert MoveYourAss.tv jongeren uit te dagen zelf in actie te komen om de wereld iets beter te maken.

Millennium Doelen
Het volgende programma van MoveYourAss.tv start in april en gaat over de Millennium Doelen van de Verenigde Naties. Deze acht internationale ontwikkelingsdoelen moeten in 2015 gerealiseerd zijn. MoveYourAss.tv wil deze doelen ook bij jongeren onder de aandacht brengen, omdat zij vaak niet bekend zijn met Millennium Doelen.

DeNieuwe Omroep
MoveYourAss.tv is een programma van DeNieuwe Omroep. DeNieuwe Omroep wil in 2005 als aspirant-omroep toetreden tot het publieke bestel om positieve en oplossingsgerichte programma's te maken over mensenrechten, milieu en mondiale verhoudingen. MoveYourAss.tv is daar een goed voorbeeld van. "MoveYourAss.tv goes Africa" werd mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Bedrijfsfonds voor de Pers vanwege het vernieuwende karakter van het programma. De website is een online informatie- en communicatieplatform dat jongeren op een eigentijdse manier informeert en inspireert over milieu, mensenrechten, mondiale verhoudingen, ontwikkelingswerk en duurzame ontwikkeling.

EINDE BERICHT


---

Voor achtergrondinformatie en interviewaanvragen:

Yvonne Gispen -- Communicatie en Voorlichting
Tel: 010 476 75 07 -- Fax: 010 476 35 20 -- E-mail: publiciteit@moveyourass.tv