Ingezonden persbericht


Persbericht

10 februari 2004

Werkgelegenheidsproject tROM helpt deelnemers van uitkering af

Bouw prinsenwagen Kruikenstad Tilburg

levert tientallen banen op

'Mòkt degèt goed mòkt', de carnavalsslogan 2004 van Kruikenstad, is er een met een sociaal-maatschappelijk tintje. Tijdens de carnavalsdagen trekt er namelijk een gloednieuwe prinsenwagen door Tilburg, die langdurig werklozen uit de stad van een uitkering heeft afgeholpen. Een prachtige carnavalswagen en bijna veertig betaalde banen zijn het resultaat van één jaar tROM (Tilburgse en Regionale bedrijven Ondernemen Maatschappelijk), een werkgelegenheidsproject van de Vereniging Integrale Bedrijfskwaliteit (VIB) in samenwerking met Dienst Sociale Zaken van gemeente Tilburg en Carnavalsstichting Tilburg.

De VIB, een vereniging van ondernemers uit Tilburg en omgeving, nam eind 2002 het initiatief om de werkloosheid in de stad aan te pakken met het werkgelegenheidsproject tROM. De opdracht: bouw met langdurig werklozen een carnavalswagen voor Prins Carnaval en zorg ervoor dat daardoor tenminste twintig deelnemers via het tROM-project een betaalde baan vinden bij ondernemers in de regio. De opdracht van de VIB is geslaagd en met succes! Bijna zeventig procent van de in totaal 79 gestarte werklozen hebben werk en Prins Jan-Paul d'n Irste rijdt tijdens de carnavalsoptocht in een prachtige prinsenwagen door Kruikenstad. Het concept van dit werkgelegenheidsproject werkt, ook in tijden van werkeloosheid. tROM is een van de meest succesvolle werkgelegenheidsprojecten ooit gerealiseerd in Nederland.

Uit de 'bijstand'
Uit alle gelederen van de maatschappij namen autochtone en allochtone mannen en vrouwen deel aan het project. Bij tROM kregen de deelnemers weer een normaal werkritme, een goede werkhouding en een positieve instelling om vervolgens uit de 'bijstand' te stappen en aan het werk te gaan bij bedrijven uit de regio. Tientallen ondernemers hebben banen aangeboden aan de deelnemers van tROM. Slechts enkele deelnemers wisten de stap naar een betaalde baan niet te maken. tROM heeft bewezen dat samenwerking tussen het bedrijfsleven en de overheid gewenst is om langdurig werklozen terug te laten keren op de arbeidsmarkt.

'Ondernemers met Lef'
Met het project tROM werd de interne organisatie van een echt bedrijf gesimuleerd. Deelnemers werkten fulltime met behoud van de uitkering binnen het 'bedrijf' tROM; in de bouwhal aan de prinsenwagen, op de afdeling administratie/automatisering, in de catering of in de huishoudelijke dienst. Naast alle arbeidsplaatsen werden de financiële middelen, bouwmaterialen, kantoorartikelen en alle andere benodigdheden geleverd door 'Ondernemers met Lef' uit Tilburg en omgeving.

Ter informatie (