Nationaal Instituut voor Gezondheidsbevordering en Ziektepreventie

10 februari 2004

MKB benefits ontvangt internationaal Certificaat Gezondheidsbeleid uit handen van staatssecretaris Rutte

Vandaag reikt staatssecretaris Mark Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in Perscentrum Nieuwspoort het Internationale GBW-certificaat uit aan het Limburgse MKB benefits. Dit servicebedrijf voor het MKB wordt daarmee een International Model of Good Practice voor Gezondheidsbevordering op de werkplek (GBW). Het NIGZ heeft de staatssecretaris gevraagd het certificaat uit te reiken, vanwege de door MKB benefits ontwikkelde methode Verzuim-Interventie-Management. Deze methode beperkt het verzuim en dringt de WAO-instroom terug.

Bijna 70 procent van de beroepsbevolking is werkzaam in het midden- en kleinbedrijf. In het MKB is doorgaans minder aandacht voor gezondheidsbevordering dan bij andere bedrijfstakken. Dat komt door de structuur van de bedrijven zelf, waarin vaak nauwelijks middelen of menskracht vrijgemaakt kunnen worden voor gezondheidsbeleid. Anderzijds kunnen juist MKB-bedrijven zich nauwelijks langdurig zieke medewerkers permitteren.

MKB benefits toont effecten van gezondheidsbeleid MKB benefits, de serviceorganisatie van de Limburgse Organisatie van Zelfstandige Ondernemers (LOZO), heeft een bijzondere methodiek ontwikkeld om verzuim te beperken en de WAO-instroom terug te dringen: het Verzuim-Interventie-Management instrument. Dit instrument vertegenwoordigt een totaalaanpak voor verzuimbeheersing die niet alleen invulling geeft aan de Wet verbetering Poortwachter, maar vooral het verzuim en de WAO-instroom in organisaties actief terugdringt.

Kenmerkend van de aanpak is dat het rendement centraal staat. MKB benefits heeft daartoe een uniek, interactief rekenmodel ontwikkeld, dat de voordelen van de methode snel inzichtelijk maakt. Met dit model worden de verzuimkosten, kosten van instroom in de WAO en de besparingen die met het Verzuim-Interventie-Management kunnen worden behaald, inzichtelijk gemaakt. Hierbij wordt uitgegaan van de situatie binnen een bedrijf en van de actuele wetgeving (o.a. WAO, PEMBA, loondoorbetaling, sancties Wet verbetering Poortwachter en de specifieke CAO-bepalingen)

Het Verzuim-Interventie-Management instrument laat de effecten van actief bedrijfsgezondheidsbeleid zien. Het instrument is ontwikkeld in het kader van het programma Werk & Gezondheid van het NIGZ. In een aantal pilotbedrijven leidt het tot aanzienlijke dalingen van het ziekteverzuim en wordt een door medewerkers gewaardeerd gezondheidsbeleid gevoerd. MKB-bedrijven kunnen hierdoor tienduizenden euro?s besparen.

GBW-certificaat
Het NIGZ adviseert op het gebied van gezondheidsbevordering op de werkplek (GBW). Het NIGZ certificeert, samen met het International Institute for Health Management and Quality, regelmatig bedrijven die gezien kunnen worden als een voorbeeld voor GBW-beleid: Model of Good Practice. Het GBW-certificaat wordt toegekend op basis van een audit waarbij internationaal erkende normen het uitgangspunt zijn.

Omdat de methode met harde cijfers kan aantonen wat de rentabiliteit van de gezondheidsbevordering voor een bedrijf is, wordt de specifieke werkwijze van MKB benefits met deze methode als geheel gecertificeerd als Model of Good Practice. Eerder werden o.a. ook het bedrijf Siemens, het ministerie van Financiën en de facilitaire dienst van de gemeente Den Haag tot Model of Good Practice benoemd.

Maatschappelijke waarde
In het licht van de huidige discussie over WAO en ziekteverzuim zal het model van MKB benefits een belangrijke rol kunnen spelen in het bevorderen van gezondheidsbeleid binnen het MKB. Staatssecretaris Mark Rutte van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zal het certificaat vandaag dan ook uitreiken en de betekenis ervan aangeven voor de sector.

Informatie voor de redactie
Meer informatie is verkrijgbaar bij:

NIGZ-Werk & Gezondheid, mw. dr. L. Vaandrager: 0348 - 439 880 MKB benefits: Gilbert van der Mooren: 06 - 53 74 66 55

Verdere informatie over de certificering, de betrokken organisaties en de motivatie van de staatssecretaris vindt u op een van de volgende websites:

www.MKBbenefits.nl
www.NIGZ.nl
www.gbw.nl