Gemeente De Ronde Venen

Evaluatie JOP-Wilnis positief: voortzetting voor 4 jaar mogelijk 10-02-2004

De proef met de Jongeren Ontmoetings Plaats (JOP) in Wilnis is geslaagd. Dat blijkt uit de evaluatie. Hiermee staat de mogelijkheid open om de JOP de komende vier jaar voort te zetten.

JOPs worden door de gemeente gezien als onderdeel van een integraal jeugdbeleid. Eind 2002 zijn ten behoeve van een groep jongeren in Wilnis twee zeecontainers geplaatst aan de Pieter Joostenlaan, achter de Willisstee. De afsluitbare containers zijn ingericht als ontmoetingsplaats. Met de sleutelhouders en de andere jongeren zijn schriftelijke afspraken gemaakt over het gebruik van de ontmoetingsplaats. De begeleiding van het project was in handen van het jongerenwerk van de Stichting Leefbaarheid. De JOP in Wilnis is bezocht door circa 20 jongeren in de leeftijd van 16 t/m 26 jaar.

Om het functioneren van de JOP te evalueren zijn verspreid over het afgelopen jaar 7 bijeenkomsten gehouden. Op die bijeenkomsten waren alle belanghebbenden vertegenwoordigd: de jongeren, de omwonenden, de gebruikers van omliggende gebouwen en vertegenwoordigers van de politie, het jongerenwerk van de Stichting Leefbaarheid en de gemeente. Uitgangspunt waren meldingen van overlast, zoals bijvoorbeeld parkeren van autos buiten de vakken of wegscheurende autos achter de Willisstee vandaan.

Men is tot de conclusie gekomen dat er zich het afgelopen jaar geen gebeurtenissen hebben voorgedaan die de voortgang van de JOP in de weg staan. De contacten met de JOP-bezoekers zijn goed verlopen. In het geval van problemen kon men zich rechtstreeks richten tot de joppers. De JOP-bezoekers hebben ook goed gereageerd toen zij na de dijkverschuiving en het afbranden van de Willisstee enige tijd geen gebruik van de JOP mochten maken. Toch wordt het belang van begeleiding en regelmatige controle door het jongerenwerk aangegeven. Gezien de positieve resultaten van de evaluatiebijeenkomsten blijft de organisatie van deze bijeenkomsten tweemaal per jaar gewenst. In verband met mogelijke wisseling van de bezoekers moeten de JOP-bezoekers minstens eenmaal per jaar de afsprakenlijst ondertekenen.
Gezien de tijdelijke aard van de vergunning (art. 17 Wro) is verlenging voor maximaal 4 jaar mogelijk.

Advies Jongeren Adviescommissie
Op grond van de rapportage over de JOP heeft de Jongeren Adviescommissie een (voorlopige) reactie gegeven. De adviescommissie concludeert dat de gebruikers van de JOP zich over het algemeen aan de regels houden, en wijst bij voortzetting op het belang van de contacten tussen alle belanghebbenden.

Achtergrond
De gemeente De Ronde Venen is van mening dat JOPs moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Eén daarvan is dat een JOP voor iedereen toegankelijk moet zijn. Op dat punt voldoet de JOP in Wilnis niet, omdat die geheel afsluitbaar is. In verband met de voorgeschiedenis noodgedwongen verwijdering van een kolenhok dat dienst deed als JOP maar wegens sanering van het terrein moest worden afgebroken en de toezegging van een vervangende ruimte die aan de groep jongeren gedaan was, is het college van burgemeester en wethouders van mening dat in dit specifieke geval een uitzondering gemaakt moet worden.