Gemeente De Ronde Venen

College maakt bezwaar tegen windmolens langs de A2 10-02-2004

Burgemeester en wethouders van De Ronde Venen hebben bezwaren tegen het plan van de provincie Utrecht om een strook langs de A2 aan te wijzen als grootschalige locatie voor windenergie. Het college schrijft dit in een reactie op het ontwerp Streekplan.

De gemeente De Ronde Venen staat positief tegenover de toepassing van duurzame energie in zijn algemeenheid en windenergie in het bijzonder. Dit blijkt onder andere uit de door de gemeenteraad vastgestelde doelstelling van 10 % duurzame energie in 2020. Plaatsing van windmolens moet echter zeer serieus bekeken worden met inachtneming van de gevolgen voor de omgeving, zowel mens als milieu. In het ontwerp Streekplan stelt de provincie dat milieueffecten van windmolens langs de A2 zeer klein zijn. Het college vindt dat niet terecht omdat uit een milieueffectrapportage (MER) voor de windmolens blijkt dat er sprake is van normoverschrijdende slagschaduw. Ook voor wat betreft geluid en aanwezige fauna zou het project negatieve gevolgen hebben. Daarom maakt het college bezwaar tegen plaatsing van windmolens op die locatie langs de A2 (op het grondgebied van Abcoude).

Bij de aanwijzing van locaties wordt gebruik gemaakt van de MER. Volgens het college van B&W zou nog eens gekeken moeten worden naar een andere mogelijke locatie die voor windmolens genoemd is: een locatie langs het Amsterdam-Rijnkanaal.

Tot slot merkt het college in de brief aan de provincie op, dat De Ronde Venen wel de optie wil openhouden om eventueel op het bedrijventerrein van Mijdrecht op zeer beperkte schaal (1 of 2) windmolens toe te staan.