Gemeente Edam-Volendam

Nieuwsberichten

10-02-2004
Reactie minister Economische Zaken op brief college van B&W

Reactie minister Econ. Zaken op brief college van B&W Naar aanleiding van een opmerking van minister L.J. Brinkhorst dat hij liever een goed opgeleide Indiër heeft dan een slecht opgeleide Volendammer, heeft het college van B&W hem hierover opheldering gevraagd. Onlangs is het antwoord van de minister ontvangen. Dit luidt als volgt:
"Geacht college,
In antwoord op uw brief van 30 december jl. bevestig ik dat de door u gewraakte quote 'Liever een goed opgeleide Indiër dan een slecht opgeleide Volendammer' zoals weergegeven in het Parool van 20 december inderdaad van mij afkomstig is. Ik heb deze uitspraak (of woorden van een gelijke strekking) gebezigd in een betoog bij de perspresentatie op 19 december van het Deltaplan Bèta Techniek. Voor de aanwezige journalisten was het daarbij zonder meer duidelijk dat de 'slecht opgeleide Volendammer' daarbij geen diskwalificatie was van de Volendamse bevolking, doch een metafoor die als bedoeling had beeldend te verwoorden dat we in Nederland de behoefte hebben aan kenniswerkers die, voor zover niet voorradig in Nederland, ook uit het buitenland moeten kunnen worden gerekruteerd. Daarbij staat Indiër voor buitenlander en staat Volendammer voor Nederlander. Natuurlijks is het op geen enkele wijze mijn bedoeling geweest een negatieve impact te hebben op de Volendammer gemeenschap, waarvan ik met vreugde uit uw brief verneem dat de 21.000 inwoners zich trachten te onderscheiden door een hoge arbeids- en studiemoraal en hoge prestaties op zakelijk, sportief en cultureel gebied aan de dag leggen.
Als Minister van Economische Zaken werk ik eraan dit ook voor de rest van Nederland te laten gelden. En wat mij betreft geen twijfel mogelijk ook liever een goed opgeleide Volendammer dan een slecht opgeleide Indiër."

Het college van B&W heeft kennis genomen van deze nadere uitleg van de minister. De zaak wordt hiermee als afgedaan beschouwd.