DIERENBESCHERMING

Wettelijke basis Honden- en kattenbesluit blijft noodzakelijk

Dierenbescherming: wettelijke basis Honden- en kattenbesluit blijft noodzakelijk

Den Haag, 10 februari 2004 - De Dierenbescherming reageert positief op de aankondiging van minister Veerman om het Honden- en Kattenbesluit in ieder geval tot 2006 van kracht te laten zijn. Volgens de bewindsman zou na die tijd met een systeem van certificering van onder meer asielen, kennels en fokkerijen moeten worden gewerkt. Hoewel de Dierenbescherming van mening is dat certificering een werkbare optie is, vindt de organisatie dat een wettelijke verankering van dierenwelzijnseisen noodzakelijk blijft. Alleen wetgeving op het gebied van verwaarlozing en mishandeling is volstrekt onvoldoende.

In oktober vorig jaar kondigde Veerman aan het Honden- en kattenbesluit (HKB) te willen schrappen. De Dierenbescherming reageerde verbolgen. Het HKB formuleert regels waaraan hondenfokkers, dierenwinkels, dierenpensions en asielen zich moeten houden. Zonder een dergelijke bepaling hebben bijvoorbeeld malafide hondenfokkers en
-handelaren vrij spel. De Dierenbescherming heeft de minister een voorstel gestuurd dat neerkomt op een minder gedetailleerde invulling van het HKB. Wél zou er dan een verplichting moeten komen voor diverse organisaties om deel te nemen aan een certificeringssysteem. In de visie van Veerman zou één en andere op vrijwillige basis moeten gebeuren.

(einde bericht)