Grontmij

Grontmij NV



10/2/2004 - Montevideo wordt hoogste woongebouw van Nederland

Met zijn 150 meter wordt de Rotterdamse Montevideo Toren het hoogste woongebouw van Nederland. De luxueuze appartementen van het complex gaan onderdak bieden aan mensen die graag in een bijzonder gebouw aan de Maas willen wonen. De prijzen variëren van 250.000 tot meer dan één miljoen euro. Voor dat laatste bedrag heb je er dan wel een privé-zwembad bij. Grontmij werkt mee aan het project dat september 2005 voltooid moet zijn.

De multifunctionele wolkenkrabber op de Wilhelminapier biedt onder andere onderdak aan 192 appartementen, 6050 m² kantooroppervlak, 1933 m² retail en een ondergrondse parkeergarage met 271 parkeerplaatsen. Vooral de luxe appartementen en het fitnesscentrum met bijbehorend zwembad moeten ervoor zorgen dat woningzoekenden, die voorheen naar de randgemeenten trokken, de weg terug weten te vinden naar de metropool. Bij de duurdere appartementen hebben de kopers maximale vrijheid om hun woning in te delen.

Toezicht

Grontmij is door opdrachtgever ING Real Estate in de arm genomen om toezicht te houden over de bouwwerkzaamheden. De bouw van het bijzondere gebouw is in maart vorig jaar begonnen en inmiddels zijn de wanden van de eerste twee verdiepingen van de woontoren gestort.

Mecanoo Architecten uit Delft heeft zich bij het ontwerp laten inspireren door Amerika. Niet zo vreemd omdat emigranten uit vorige eeuwen vanaf deze plek met de Holland-Amerikalijn naar een nieuwe toekomst vertrokken. Één van de bijzonderheden van het gebouw is dat er vanwege het grote aantal verdiepingen (43) twee lagen met installaties zijn aangebracht. Op de zevenentwintigste verdieping komen extra installaties voor onder andere verwarming en luchtbehandeling.

Wapeningspakket

Een team van Grontmij is tevens bezig met het wapeningspakket voor vloeren en wanden. Beton en wapening zijn heel belangrijk omdat daar de stevigheid van het gebouw van afhangt. Hoofdconstructeur ABT uit Delft levert de hoofdberekeningen van de draagconstructie die Grontmij vertaalt naar wapeningstekeningen. In mei van dit jaar moeten de tekeningen af zijn.


Meer informatie kunt u krijgen bij Ronald de Boer, telefoon 06-29064557

---