Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van het Kamerlid Nawijn over de Intensive Care (IC)-afdeling van 't Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer (2030406900).

1
Herinnert u zich uw antwoorden op mijn eerdergestelde vragen over de nieuwe, vergrote Intensive Care (IC)-afdeling van 't Lange Land Ziekenhuis in Zoetermeer?

1
Ja.

2
Heeft u kennisgenomen van de berichten dat verzekeraar Delta Lloyd een negatief besluit heeft genomen over de financiering van de zes nieuwe IC-bedden van het ziekenhuis, terwijl deze bedden al gebruiksklaar zijn?

2
Het besluit van zorgverzekeraar Delta Lloyd om thans geen extra financiële middelen beschikbaar te stellen ten behoeve van de financiering van de personele kosten verbonden aan de exploitatie van de nieuwe IC-bedden is mij bekend. De zorgverzekeraar is van mening dat de exploitatie van de nieuwe IC-bedden gefinancierd dient te worden uit het reguliere ziekenhuisbudget en de opbrengsten uit het gebruik van de extra bedden.

3
Hoe is dit te rijmen met het eerdere positieve advies van dezelfde verzekeraar dat door u is overgenomen en op grond waarvan u toestemming heeft verleend voor uitbreiding van de infrastructuur?

3
Op grond van de positieve adviezen van het College bouw ziekenhuisvoorzieningen, de Provincie en de zorgverzekeraar heb ik destijds de WZV-verklaring voor uitbreiding van de IC-afdeling afgegeven. Het positieve advies van de zorgverzekeraar betekent dat de noodzaak tot capaciteitsuitbreiding werd onderschreven. Op basis daarvan mag verwacht worden dat de exploitatie van de betreffende voorziening gefaciliteerd wordt door de zorgverzekeraar. De precieze uitwerking daarvan is onderwerp van nader overleg tussen ziekenhuis en zorgverzekeraar (zie beantwoording vraag 4 en 5).

4
Hoe is het negatieve besluit van de verzekeraar te rijmen met de toezeggingen aan het ziekenhuis, gedaan in verband met het groeiende inwonertal van Zoetermeer en de regio inzake de verhoging van het Functiegerichte budget en inzake het genereren van extra budget op grond van de CTG-beleidsregel beademingsdagen op de Intensive Care?

4
Het ziekenhuis en de zorgverzekeraar kunnen als onderdeel van de aanvaardbare kosten een toeslag op het budget overeenkomen, indien sprake is van bijzondere omstandigheden. De zorgverzekeraar is hiertoe echter niet verplicht. Het aantal beademingsdagen binnen het ziekenhuis is vooralsnog niet voldoende om in aanmerking te komen voor een toepassing van de CTG-beleidsregel op grond waarvan extra budget kan worden gegenereerd. Vorig najaar heeft de zorgverzekeraar een brief aan het CTG mede ondertekend waarin het CTG wordt gevraagd de investeringsrichtlijn voor het ziekenhuis te verhogen alsmede een structurele

oplossing te bewerkstelligen voor het exploitatiebudget ten behoeve van de bemensing en materiële meerkosten van de vergrote IC/CCU (2 september 2003). De zorgverzekeraar heeft recent aangegeven op dit moment niet overtuigd te zijn van de bijzondere omstandigheden van het ziekenhuis die afspraken over de toekenning van een extra budgetcomponent rechtvaardigen. Dit betekent dat de zorgverzekeraar thans kennelijk een andere mening is toegedaan dan enkele maanden geleden.

5
Is het waar dat genoemde zorgverzekeraar voor dit doel niet de gebruikelijke 5% locatieruimte ter vrije besteding aan het ziekenhuis ter beschikking stelt, terwijl andere zorgverzekeraars dat bij andere ziekenhuizen wel doen?

5
Afspraken over de toekenning van een lokale productiegebonden toeslag komen tot stand in overleg tussen partijen. Het beleid van zorgverzekeraar Delta Lloyd voorziet in het aan ziekenhuizen beschikbaar stellen van de 2% individuele toeslag van het productiegebonden deel van het FB-budget. Het besluit daarenboven geen 3% extra beschikbaar te stellen in relatie tot eventuele bijzondere omstandigheden behoort tot de beleidsvrijheid van de zorgverzekeraar.


---- --