Provincie Noord-Brabant


Brabantlaan 1
Postbus 90151
5200 MC 's-Hertogenbosch
Telefoon (073) 681 28 12
Fax (073) 614 11 15
info@brabant.nl
www.brabant.nl
Bank ING 67.45.60.043
Postbank 1070176

Persbericht                                       
                                                  

A4 verkeersader vrachtverkeer Rotterdam-Antwerpen
A4-Zuid moeilijk haalbaar met tol

De provincie Noord-Brabant is van mening dat de aanleg van de A4-Zuid met tol moeilijk haalbaar is. De provincie dringt er bij de minister op aan om het mogelijk te maken dat de A4 op korte termijn wordt aangelegd. Dit ontbrekende stuk rijksweg tussen Dinteloord en Bergen op Zoom groeit in de zeer nabije toekomst naar de functie van verkeersader voor het vrachtverkeer tussen Rotterdam en Antwerpen. De provincie is bereid om samen met gemeenten uit de regio West-Brabant te participeren in de aanleg van de A4-Zuid.

Voor de haalbaarheid van de aanleg in publiek private samenwerking is door een onfhankelijke stuurgroep, met daarin onder andere de provincie en rijkswaterstaat, onderzoek gedaan. Hieruit blijkt dat de aanleg van de A4-Zuid op korte termijn noodzakelijk en mogelijk is. Gedeputeerde Staten bieden de studie aan de minister van Verkeer en Waterstaat aan voor nader overleg en ter ondersteuning van een go/no-go besluit van haar kant. Wat de provincie en de regio betreft moet vanaf 2005 de aanleg van start gaan.

Uit alle deelonderzoeken blijkt dat het laatste stukje A4 nodig is, gerealiseerd kan worden en een enorme economische impuls geeft aan de regio West-Brabant. In Antwerpen zijn inmiddels plannen in uitvoering om het vrachtverkeer westelijk om te leiden via de A12 die naadloos aansluit op de A4 onder Bergen op Zoom.
De onderzoeken betreffen een aantal thema's: de realiseerbaarheid van tolheffing, de betaalbaarheid van de A4 zuid, de meerwaarde van de voltooide Rijksweg A4 en het maatschappelijk draagvlak voor voltooing van deze Rijksweg en voor tolheffing. GS zijn van mening dat het tolconcept niet past binnen de huidige Europese regelgeving.

Start in 2005
Met de nota "Eindrapport haalbaarheid PPS A4-zuid" wordt antwoord gegeven op eerdere vragen van de minister van Verkeer en Waterstaat over het tolconcept. Op grond van de nota vindt nader overleg met de minister plaats om tot definitieve besluitvorming te komen over de voltooiing van de A4-zuid. De realisering van de A4-zuid moet aansluiten bij de planning voor de aanleg van de omlegging bij Halsteren in 2005. Voor de omlegging Halsteren alsmede het noordelijke deel van de A4-zuid, vanaf Dinteloord tot de Steenbergse Vliet, bestaat een onherroepelijk tracébesluit. Voor het tussenliggende deel, de omlegging Steenbergen, wordt gestreefd naar een ontwerp-tracébesluit voor de zomer 2004. De A4-zuid kan dan binnen de geplande termijnen worden gerealiseerd.
De minister heeft toegezegd dat de 60 miljoen euro die in het Meerjarenprogramma voor Infrastructuur en Transport (MIT) 2004 is gereserveerd voor de omlegging Halsteren beschikbaar is voor de realisatie van de hele A4-zuid.

Belanghebbende partijen
Een aantal partijen heeft een duidelijk belang bij de voltooiing van de A4-zuid. De gemeenten Bergen op Zoom, Steenbergen en Tholen en de provincie Zeeland zijn gebaat bij de A4-zuid vanwege de kansen voor ruimtelijke en economische ontwikkelingen. De provincie Noord-Brabant vraagt de West-Brabantse gemeenten en de provincie Zeeland om politiek en bestuurlijke inzet ten behoeve van samenwerking.
De provincie Zuid-Holland, de gemeente Rotterdam, de stad Antwerpen en de havenbedrijven te Rotterdam en Antwerpen hebben een duidelijk economisch belang omdat de A4-zuid zorgt voor de meest rechtstreekse verbinding tussen beide havensteden. Zeker als rond 2010 de Kennedytunnel in Antwerpen afgesloten wordt voor alle vrachtverkeer.