VERENIGING VNO-NCW

VNO-NCW: stemming bedrijfsleven verbetert, bedrijvigheid niet

DEN HAAG, 10 FEBRUARI 2004 - De stemming in het bedrijfsleven verbetert. Bedrijven beoordelen hun orderportefeuille positiever en zijn minder pessimistisch gestemd over de economische situatie in de komende maanden. De positieve verwachtingen worden echter nog niet gestaafd door feitelijke verbeteringen in de bedrijvigheid. De negatieve omzet-, winst- en investeringsontwikkelingen in het bedrijfsleven hebben zich het afgelopen kwartaal voortgezet. Dat blijkt uit het woensdag gepresenteerde 'Economierapport' van VNO-NCW.

De totale stemmingsindex van het bedrijfsleven steeg voor het vierde kwartaal op rij. Vooral de orderportefeuille werd aanmerkelijk gunstiger beoordeeld dan in voorgaande kwartalen. Ook het toenemende optimisme over de economische ontwikkeling droeg bij aan een stijging van de stemmingsindex.

De positieve stemming manifesteert zich nog niet in een duidelijk economisch herstel. Een feitelijke verbetering van de bedrijvigheid bleef in het afgelopen kwartaal uit. Nog altijd gaan ondernemers (sectorbreed) uit van een omzetdaling met 1½ procent en een krimp van de bedrijfsinvesteringen met 2½ procent. Het aantal bedrijven dat verwacht winst te hebben gemaakt is in een jaar tijd gedaald van 80 procent naar 50 procent. Bovendien is de buitenlandse concurrentiepositie van het exporterende bedrijfsleven nauwelijks verbeterd ten opzichte van voorgaande kwartalen.

Volgens werkgeversorganisatie VNO-NCW moet het herstel dan ook nog blijken. De koers is positief, maar het fundament is vooral gebaseerd op verwachtingen. Vooral de amper herstellende concurrentiepositie op buitenlandse markten baart VNO-NCW zorgen. Dit bevestigt eens te meer dat de loonstop, afgesproken in het Najaarsakkoord, onverkort moet worden uitgevoerd. Daarin ligt de sleutel tot herstel van onze concurrentiepositie in het buitenland, aldus VNO-NCW.


----------------------