BOVAG


BOVAG en RAI: Variabel belastingsysteem voor auto goed idee

10 February 2004

Het idee van Tweede Kamerlid Pieter Hofstra (VVD) om het hele systeem van autobelastingen op de helling te zetten valt bij BOVAG en RAI in goede aarde. Het huidige systeem van BPM en MRB is niet meer van deze tijd, zegt Peter Janssen namens beide organisaties. Een variabel systeem waarbij de automobilist betaalt naar gebruik is veel eerlijker."

De insteek die Hofstra kiest om de hoogte van de autobelastingen te laten afhangen van aspecten als milieukwaliteiten en veiligheid is interessant. Hoe dat systeem er dan precies gaat uitzien vind ik iets voor de uitwerking, het gaat er nu om dat de politieke partijen moed tonen om het huidige systeem te vervangen door een beter, aldus Janssen.

BOVAG en RAI roepen het kabinet ook op om haast te maken met de veranderingen in de autobelastingen. Onder druk van Europese regelgeving zijn de prijzen voor nieuwe autos in Nederland bovengemiddeld gestegen. Het resultaat daarvan is dat de consumenten nu zon 300 miljoen per jaar meer aan BPM en BTW voor de auto afdragen dan in het verleden. BOVAG en RAI stellen voor om, vooruitlopend op een totale reorganisatie van de autobelastingen, dit bedrag alvast te investeren in een teruggaveregeling van de BPM bij export van gebruikte autos en betere regeling voor de inbouw van accessoires en milieuvoorzieningen in autos.