Provincie Flevoland



Europese bijdrage voor Culinaire Parade Flevoland

In het kader van het Europees programma voor Flevoland heeft het Flevolands Bureau voor Toerisme (FBT) samen met de Koninklijke Horeca Nederland en een vertegenwoordiging van het horeca-bedrijfsleven in Flevoland een projectplan opgesteld voor 'De Culinaire Parade Flevoland'. Het college van Gedeputeerde Staten van Flevoland heeft dit project gehonoreerd met een bijdrage van 162.000 euro. Ook Horeca Nederland betaalt aan het project mee.

De Culinaire Parade Flevoland bestaat uit vijf elementen. De culinaire wedstrijd voor professionele koks is het centrale onderdeel van het project en is een jaarlijks evenement met als inzet de Flevoland bokaal. De wedstrijd is opgebouwd rond een drie- of viergangenmenu. Het winnende menu zal gepresenteerd worden als 'provinciaal menu'. Het gebruik van regionale producten vormt een essentiële meerwaarde van dit evenement.

Een ander element van het project, de culinaire passe-partout, is een voordeelpas die het bezoek aan restaurants stimuleert door aantrekkelijke acties met aantrekkelijk voordeel. Het gebruik wordt extra gestimuleerd door de ontwikkeling van culinaire arrangementen.

Verder komt er een restaurantgids Flevoland om de Flevolandse horeca prominent en meerjarig te promoten. De gids bevat onder meer een 'waar vindt u ons kaart' en informatie over streekproducten met daarbij de belangrijkste distributieadressen. Op de culinaire website Flevoland worden de deelnemende horecabedrijven gepresenteerd en worden de acties, speciale menusuggesties e.d. aangekondigd. Tot slot maakt ook de presentatie van de Culinaire Parade Flevoland op beurzen onderdeel uit van het project.

Op 10 februari 2004 hebben Gedeputeerde Staten van de provincie Flevoland besloten het FBT een EFRO-bijdrage (Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling) te verstrekken van 117.000 euro en een provinciale bijdrage van 45.000 euro, onder voorbehoud van goedkeuring door de Commissie Bestuur. Daarnaast draagt de Koninklijke Horeca Nederland 57.000 euro bij.

Het project past binnen maatregel 1.3 'Ontwikkeling van
toeristisch-recreatieve voorzieningen' van het Europees programma. Binnen deze maatregel is het mogelijk projecten te ondersteunen waarbij nieuwe activiteiten worden ontplooid of bestaande activiteiten worden uitgebreid of versterkt. Ook kunnen binnen deze maatregel nieuwe product-marktcombinaties worden ondersteund die worden ontwikkeld door het FBT.