Socialistische Partij

Aanbesteden voortaan volgens de regels

De motie van de SP, over het maken van een Plan van Aanpak ter realisering van de aanbevelingen van het rapport van de onderzoekscommissie Aanbestedingen, is in de Statenvergadering van 9 februari 2004 met steun van alle fracties aangenomen. Door een aparte Statencommissie is onderzocht hoe in de periode 1998 2002 door de Provincie is omgegaan met de aanbestedingsregels. De uitkomst was ontnuchterend, ontluisterend en vernietigend.

In de beton- en asfaltsector gaan in de provincie jaarlijks vele tientallen en soms honderden miljoenen om. In meer dan 60 % van de aanbestedingen is afgeweken van de regels. Er bleek in de praktijk vooral voorrang te zijn gegeven aan snelheid en effectiviteit en nauwelijks aan zorgvuldigheid. Er waren wel regels, maar die werden domweg niet toegepast, noch gecontroleerd. Niemand sprak iemand aan. Collectieve schuld van alle betrokkenen en iedereen stond er bij en keek er naar. Er was een ambtelijke en politieke cultuur van niet controleren, niet aanspreken, géén verantwoording vragen noch aanbieden.

De 21 stuks aanbevelingen van de commissie van der Meché, waar Mienk Graatsma deel van uitmaakte, zijn door de Staten ongewijzigd aangenomen. Een motie van de SP om concrete afspraken te maken tussen Provinciale Staten en het College van Gedeputeerde Staten over wie, wat, hoe en wanneer via een Plan van Aanpak werd vervolgens unaniem aangenomen. Zomer 2005 moet alles in orde zijn. De cultuurverandering zal pas over 5 tot 7 jaar afgerond kunnen zijn.

Een goed doortimmerd rapport over een beroerde situatie leidde mede door de inspanningen van de SP tot een voortvarende aanpak van de aanbevelingen.