Vlaamse overheid

Patricia Ceysens, Vlaams minister van Economie, reikt de eerste Belplume-kwaliteitscertificaten uit. Vogelpest in Azië en een geval van verlamming na het eten van onvoldoende gebakken kip in het reportage magazine "Koppen" stellen de veiligheid van kippenvlees centraal. Minister Ceysens wil onderstrepen dat Vlaanderen niet bij de pakken blijft zitten. Op initiatief van de sector wordt er gewerkt aan een integraal kwaliteitslabel voor kippenvlees.

Kwaliteit en competitiviteit

"Het is ontzettend positief dat de kippensector zelf het initiatief neemt om de kwaliteit van het kippenvlees te bewaken. Het Belplume-systeem zorgt ervoor dat de consument op termijn duidelijk zal kunnen kiezen voor gezond en veilig geproduceerd kippenvlees. Hier wordt de consument opmerkelijk beter van. Maar ook ons kippenvlees kan hierdoor het verschil maken op de markt. En dat komt de competitiviteit van de bedrijven en de economie ten goede," aldus Ceysens.

Het kwaliteitssysteem zorgt ervoor dat in elke fase in de voedselketen de veiligheid van het product centraal staat. Ook de traceerbaarheid en het doorspelen van gegevens maakt deel uit van het systeem. Dat betekent dat ook alle toeleverende sectoren garanties voor hun goederen en diensten moeten leveren. Bedrijven die een kwaliteitscertificaat willen bemachtigen moeten een nauwkeurig lastenboek volgen en kunnen zich verwachten aan onafhankelijke controle.

Succes

Al meer dan 80% van de 1.200 pluimveebedrijven heeft zich aangemeld voor deelname aan het systeem. Daarvan werden er 400 gecontroleerd, waarvan 200 certificaatwaardig.

Het Federaal Agentschap voor Voedsel Veiligheid is een partner in het project. De uitreiking van de certificaten vindt plaats op Agribex, de internationale landbouwbeurs in Brussel op de stand van VLAM, Hal 5, stand 5303.

info : Lorin Parys, woordvoerder van
minister Ceysens- tel. (02) 553 12 39 GSM 0476 45 34 01
e-mail: lorin.parys@vlaanderen.be;
michel.debruyne@vlaanderen.be


---