KNGF


Nog tot 1 maart 2004 mogelijkheid om over te stappen

Fysiotherapeuten: veel onduidelijkheid over aanvullende verzekeringen

Amersfoort, 10 februari 2004 - Als gevolg van kabinetsmaatregelen zit voor veel mensen sinds 1 januari 2004 fysiotherapie niet meer in het basispakket van het ziekenfonds. Fysiotherapeuten uit heel Nederland worden overspoeld met vragen van patiënten over de nieuwe situatie. Veel mensen weten niet of ze een goede verzekering hebben en hoe ze daar voor kunnen zorgen. Ook blijkt dat een groot aantal patiënten niet weet dat ze zich moeten bijverzekeren om verzekerd te blijven voor dezelfde zorg. Voorlichting vanuit de verzekeraar schiet vaak tekort. Zo weten weinig Nederlanders dat ze nog tot 1 maart 2004 de tijd hebben om over te stappen naar een andere verzekering. Ook huisartsen zijn niet altijd op de hoogte van de precieze verandering, maar zij kunnen patiënten net als vroeger gewoon doorverwijzen naar een fysiotherapeut.

Overzicht aanvullende verzekeringen op www.fysiotherapie.nl Fysiotherapie wordt niet meer standaard vergoed voor wie 18 jaar of ouder is. Alleen voor mensen met een bepaalde chronische aandoening wordt een uitzondering gemaakt. Voor hen wordt fysiotherapie vergoed vanaf negen behandelingen. Door de veranderingen hebben ziektekostenverzekeraars hun pakketten van basis- en aanvullende verzekeringen opnieuw samengesteld. Dat geeft de consument gelegenheid om polisvoorwaarden en tarieven van eigen én andere verzekeraars te vergelijken. Zo kan de beste aanvullende verzekering worden gekozen. De voorwaarden en de tarieven van verschillende verzekeraars verschillen enorm. Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft een informatiefolder ontwikkeld waarin helder staat uitgelegd waar je op moet letten in de nieuwe situatie. Deze folder ligt bij veel fysiotherapeuten in Nederland. Op www.fysiotherapie.nl staat actuele informatie en een overzicht van de pakketten en premies van vrijwel alle ziektekostenverzekeraars. Voor particulier verzekerden verandert er vooralsnog niets, maar ook voor hen geldt dat vergelijken wel degelijk loont.

Deskundige van het dagelijks bewegen
Het lichaam is een goed georganiseerd geheel van spieren, botten en gewrichten. Iedereen moet er dagelijks op kunnen rekenen. Lopen, staan, bukken, het zijn volkomen vanzelfsprekende bewegingen, totdat men ergens last van krijgt... Als het lichaam even niet meewerkt, wordt bewegen minder vanzelfsprekend. Degene die daar alles van af weet is de fysiotherapeut: de deskundige van het dagelijks bewegen. Door de juiste aanvullende verzekering te kiezen, kan men een beroep blijven doen op de fysiotherapeut en krijgt men de kosten daarvan vergoed.

Zekerheid over kwaliteit
De titel fysiotherapeut is wettelijk beschermd. Wie de officiële studie heeft afrond, aan alle basiseisen voldoet en staat ingeschreven bij de overheid mag zelfstandig patiënten behandelen als fysiotherapeut. Om de kwaliteit van fysiotherapie nog verder te stimuleren is het Kwaliteitsregister Fysiotherapie in het leven geroepen door de beroepsorganisatie, het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF). Wie aan alle kwaliteitseisen van behandeling, praktijkervaring, (bij)scholing en vakoverleg voldoet, mag zich in het Kwaliteitsregister Fysiotherapie inschrijven. Kijk op www.fysiotherapie.nl voor alle fysiotherapeuten in het register.

Noot voor de redactie,