DE BRAUW BLACKSTONE WESTBROEK

Architect kan zich niet verzetten tegen sloop van zijn werk

Den Haag / Zwolle

Na lang touwtrekken heeft de Hoge Raad vrijdag 6 februari 2004 de knoop doorgehakt: het auteursrecht omvat niet het recht om zich te verzetten tegen sloop of vernietiging van het auteursrechtelijk beschermde werk. Deze uitspraak heeft de Hoge Raad gedaan in de zaak van (de erven van) de architect E.J. Jelles tegen de gemeente Zwolle. De (erven van de) architect wilde de sloop van het door hem ontworpen Wavin-gebouw tegenhouden.

De Hoge Raad geeft daarbij wel aan dat het onder omstandigheden onrechtmatig zou kunnen zijn om unieke exemplaren van een werk, zoals veelal bij gebouwen het geval is, zonder gegronde reden te vernietigen. Ook zou de eigenaar van een gebouw onder omstandigheden (waarschijnlijk als het gaat om een bijzonder ontwerp), zich de belangen van de architect ten minste in zo verre moeten aantrekken dat hij er desgevraagd voor zorgdraagt dat het bouwwerk behoorlijk wordt gedocumenteerd, althans de architect de gelegenheid biedt daartoe zelf het nodige in het werk te stellen.

'Met deze uitspraak geeft de Hoge Raad alle partijen wat', zo zegt Mr T. Cohen Jehoram (De Brauw Blackstone Westbroek), advocaat van de gemeente Zwolle. 'Aan de ene kant houden eigenaars van auteursrechtelijk beschermde werken volledige zeggenschap over hun eigendom, terwijl aan de andere kant de nodige zorgvuldigheid in acht moet worden genomen als het gaat om bijzondere werken. Daarbij zal het natuurlijk niet gaan om gebruiksvoorwerpen, maar vooral om kunstwerken die in kleine oplage zijn vervaardigd, of uniek zijn'.

Al tientallen jaren bestaat er een verhit debat over de vraag of kunstenaars zich op basis van hun auteursrecht kunnen verzetten tegen vernietiging van hun kunstwerken. Deze strijd heeft zich vooral afgespeeld rond de sloop van gebouwen, waartegen de architecten in het geweer kwamen. Rechters hebben zeer verschillende geoordeeld over deze kwestie. Als gevolg daarvan bestond er grote onzekerheid over wat nu wel, en wat nu niet mag. Afgelopen vrijdag heeft de Hoge Raad aan deze onzekerheid aldus een eind gemaakt. De uitspraak zal een hele opluchting zijn voor gemeenten, bouwbedrijven en projectontwikkelaars.

De juridische achtergrond van de zaak is vrij eenvoudig. Artikel 25 lid 1 sub d van de Auteurswet bepaalt dat de maker van een werk zich altijd kan verzetten tegen een misvorming, verminking of andere aantasting van zijn werk, welke nadeel zou kunnen toebrengen aan de eer of de naam van de maker, of aan zijn waarde in deze hoedanigheid. De rechters die oordeelden dat sloop onder dit artikel te begrijpen was, waren van mening dat een vernietiging de ultieme verminking van een werk is. De tegenstanders betoogden dat een zover gaande bescherming nooit is bedoeld, omdat dit maatschappelijk onaanvaardbaar is. Er worden elke dag immers grote hoeveelheden auteursrechtelijk beschermd materiaal vernietigd (bijvoorbeeld al als een krant wordt verbrand).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Mr T. Cohen Jehoram, De Brauw Blackstone Westbroek T +31 70 328 5310
E tobias.cohenjehoram@debrauw.com

10 feb 04 16:16