Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Antwoorden op Kamervragen van de Kamerleden Arib en Timmermans over de bouwplannen voor de drie locaties van het Atrium Medisch Centrum te Heerlen (2030406370).

1
Bent u op de hoogte van het persbericht van het Platform Gezondheidszorg Oostelijk Zuid- Limburg (OZL) van 13 januari jl.?

1
Ja.

2
Is het bericht waar dat de bouwplannen van de drie locaties voor het Atrium Medisch Centrum (MC) te Heerlen, Brunssum en Kerkrade langer dan een jaar geleden aan u zijn voorgelegd en dat door u daarover nog altijd geen besluit is genomen? Zo ja, kunt u verklaren waarom nog geen besluit is genomen, opdat kan worden overgegaan tot realisering van de nieuwbouw?

2
De gewijzigde Aanvraag Verklaring is langer dan een jaar geleden aan mijn voorganger voorgelegd. De reden voor het lang uitblijven van mijn besluit is achtereenvolgens gelegen in de demissionaire status van het vorige kabinet en het geplande AO met de Kamer over het beleidskader "Bereikbare ziekenhuiszorg". Op dringend verzoek van het ziekenhuis, de Vroedvrouwenschool te Kerkrade, het Platform Gezondheidszorg OZL en de Stichting Behoud Sjpetaal Kerkrade heb ik recent besloten de gevraagde Verklaring af te geven.

3
Kunt u aangeven in hoeverre er landelijk sprake is van vertraging van bouwprocessen als gevolg van trage besluitvorming? In hoeverre staat ingewikkelde regelgeving en een complex besluitvormingstraject een soepel verloop van bouwaanvragen van ziekenhuizen in de weg?

3
Het College bouw ziekenhuisvoorzieningen (CBZ) heeft in haar recent verschenen "Vervolganalyse doorlooptijden bouwinitiatieven" (januari 2004), op grond van haar onderzoek naar de door het CBZ in 2002 afgegeven bouwvergunningen, geconcludeerd dat de oorzaken van lange doorlooptijden niet liggen aan het huidige wettelijke systeem als zodanig. Het CBZ constateert dat lange doorlooptijden in de ziekenhuissector met name worden veroorzaakt door onvoldragen initiatieven en het, in verband met de kostenbeheersing noodzakelijke, parawettelijk instrument van de zgn. prioriteitenlijst.

4
Hoe staat u tegenover de wijze waarop met name het Platform Gezondheidszorg OZL is gekomen tot transmuralisering van het Atrium MC?

4
Ik heb grote waardering voor de zorgvuldige wijze waarop het Platform Gezondheidszorg OZL haar werkzaamheden heeft uitgevoerd. Dankzij de betrokkenheid van de leden van het Platform kon de aanvankelijke onrust in de regio met betrekking tot de bouwplannen van het Atrium MC worden omgezet in een breed gedragen visie op de toekomstplannen van het ziekenhuis, hetgeen onder meer tot uiting komt in het positieve advies van de Provincie met betrekking tot de gewijzigde Aanvraag Verklaring.


---- --