Actueel

Twaalf, zes, drie en anderhalf jaar celstraf voor vrouwenhandel
Bron: Rechtbank Alkmaar

Datum actualiteit: 10-02-2004

De Rechtbank Alkmaar heeft vandaag vier mannen veroordeeld voor vrouwenhandel, dwang tot prostitutie en ontvoering in vereniging. Conform de eis van de Officier van Justitie is hoofdverdachte V.D. veroordeeld tot twaalf jaren gevangenisstraf. Zijn rechterhand V.O. heeft 6 jaren opgelegd gekregen. Tegen hem was acht jaren celstraf geëist. De twee andere verdachten hoorden drie en anderhalf jaar tegen zich uitspreken.

De rechtbank acht bewezen dat de 34-jarige V.D. in 2002 en 2003 drie slachtoffers naar Nederland heeft gehaald en hen door geweld en intimidatie heeft gedwongen tot prostitutie. Hiermee heeft hij de lichamelijke en persoonlijke integriteit van de slachtoffers ernstig geschonden. Voorts heeft hij grove inbreuk gemaakt op de persoonlijke bewegingsvrijheid van een van de slachtoffers door haar te ontvoeren en gevangen te houden.
Alle slachtoffers zijn door de hoofdverdachte meerdere malen verkracht. De rechtbank acht de door de officier gevorderde vrijheidsstraf passend en geboden. Naast de ernst van de feiten speelt voor de rechtbank mee dat V.D. al eerder, in 1999, is veroordeeld tot zes jaar gevangenisstraf wegens vrouwenhandel en verkrachting.

Naar het oordeel van de rechtbank is de rol van de 29-jarige V.O. bij de vrouwenhandel kleiner dan die van de hoofdverdachte. Wel was sprake van nauwe samenwerking. V.O. heeft een prominente rol gespeeld bij het vervoer van de vrouwen naar Nederland en bij de ontvoering van een van de slachtoffers.

Het aandeel van de twee andere verdachten bij de vrouwenhandel, dwang tot prostitutie en de ontvoering was geringer, aldus de rechtbank. De 24-jarige A.L. heeft zijn auto beschikbaar gesteld voor het vervoer van twee van de vrouwen en als chauffeur opgetreden. Ook is hij nauw betrokken geweest bij de ontvoering. Hij beriep zich op psychische overmacht; hij zou uit angst voor de medeverdachten tot zijn daden zijn gekomen. De rechtbank verwerpt dit beroep en veroordeelt A.L tot drie jaren celstraf.
De 25-jarige P.R. krijgt achttien maanden gevangenisstraf. Hij heeft een kleinere uitvoerende rol gespeeld in de ontvoering, maar tijdens de daarop volgende periode van vrijheidsbeneming heeft hij een actieve rol gespeeld door op het slachtoffer te passen.

De vier verdachten zijn vrijgesproken van de ten laste gelegde poging tot toebrengen van zwaar lichamelijk letsel of mishandeling van de vrouw die zij ontvoerd hebben. De vorderingen tot vergoeding van schade van de drie slachtoffers zijn gedeeltelijk toegewezen.