Dienstenbond CNV

CNV Dienstenbond wint zaak filiaalleiders Aldi
10-02-2004

PERSBERICHT

Het Gerechtshof in Arnhem heeft CNV Dienstenbond in het gelijkgesteld in de zaak tegen Aldi. Het concern verlengde de werkweek van filiaalleiders structureel van 40 naar 45 uur, terwijl de CAO 40 uur met ATV-dagen voorschrijft. Het Gerechtshof heeft bepaald dat de Arbeidstijdenwet en de CAO moeten worden nageleefd, ook als werknemers vrijwillig instemmen met het afwijken hiervan. In de loop van de afgelopen drie jaren heeft Aldi op verschillende manieren geprobeerd de CAO-bepalingen te ontwijken. CNV Dienstenbondbestuurder Aletta Bulsink: 'De rechter heeft heel duidelijk gesteld dat kunstgrepen om de CAO buiten werking te stellen in Nederland niet getolereerd worden. Een hele duidelijke uitspraak die laat zien dat we ons in Nederland aan afspraken houden!'

Het Gerechtshof heeft tegengeworpen dat overwerk bij de functie hoort en geen opdracht is. Door de filosofie van Aldi en door te benadrukken dat het optimaliseren van de winkel niet in reguliere werktijd kan, is het als overwerk aan te merken. Dat moet via de CAO beloond worden. Per drie maanden mogen er niet meer dan 39 uren overgewerkt worden. Het Hof stelt verder dat Aldi bewust een constructie heeft bedacht om de CAO te omzeilen. Daardoor was CNV Dienstenbond genoodzaakt om tegen de schending op te treden.

Het Aldi-concern heeft een maand de tijd om de filiaalleiders een nieuw contract aan te bieden. De huidige vergoedingsregeling is niet meer geldig. Alle filiaalleiders die meer werken dan 40 uur per week hebben recht op een overwerkvergoeding. Bulsink: 'Ik ben erg blij met de uitspraak. Ik voorspel dat Aldi in grote problemen zal komen nu alle overuren uitbetaald moeten worden. We gaan snel om tafel met de leden om te overleggen hoe we vinger aan de pols kunnen houden', aldus de CNV Dienstenbondbestuurder.

Donderdag 22 januari heeft bestuurder Bulsink in het documentaireprogramma Zembla de Aldi-problematiek uitgebreid uit de doeken gedaan. 'Het aanspannen van een rechtszaak was nodig. Overleg met het Aldi-concern is bijna niet mogelijk. Naast onbetaalde overuren van filiaalleiders zijn het ontbreken van personeelsbeleid, intimidatie en beschuldiging van diefstal aan de kaak gesteld! Naar aanleiding van deze uitzending is er vervolgens een chauffeur die zijn mond open durfde te doen ontslagen'.