Socialistische Partij

SP-statenlid Boelhouwer kampioen vragen stellen

Carlien Boelhouwer Wat is er toch aan de hand met Carlien Boelhouwer? Het SP-Statenlid blijft het provinciebestuur maar in rap tempo bestoken met schriftelijke vragen over van alles en nog wat. Ze overvraagt, vinden sommige collega's.
Zo was Boelhouwer vorig jaar in haar eentje goed voor bijna een kwart van alle schriftelijk gestelde vragen: twintig stuks. Haar 82 collega's in Provinciale Staten klommen met z'n allen zeventig keer in de pen. Dat is dus minder dan één keer per politicus. En in dit nog prille jaar is Boelhouwer ook op stoom: vier series vragen aan Gedeputeerde Staten over de afgebrande strandhuisjes in IJmuiden, asbest, wachtgeldregeling voor provinciale politici en de bijnaramp met de amoniaktrein bij Halfweg. Gaat ze zo door, dan staat de teller op 31 december zo rond de vijftig.
Wat is er aan de hand? Boelhouwer: "Tot de zomer 2003 had ik thuis geen computer met internet. Toen kregen alle statenleden van de provincie een laptop in bruikleen. Nu kan ik meteen mijn vragen mailen als ik bijvoorbeeld iets in de krant heb gelezen. Voor die tijd deed ik dat op de computer van de SP-gemeenteraadsfractie in Amsterdam waar ik fractiemedewerker ben. Daar zit ik maar drie dagen per week en moest ik dus vaak dagen wachten voordat ik m'n vragen kon mailen. Dus dan vergeet je het of zakt iets gewoon weg. Nu kan ik meteen vanuit huis reageren."
Boelhouwer is niet van plan zich te beperken methet stellen van vragen, waarvoor vaak dure ambtenaren uren bezig zijn met het verzamelen van alle informatie om de juiste antwoorden te kunnen geven. "Er wordt al wat lacherig gedaan over mijn vragenstellerij maar ik ben echt niet van planhet te laten. Wij zijn trouwens zb'nbeetje de enige partij die de ambtenaren steunen wiens baan wordt bedreigd door de reorganisatie. Ik moet wel vrageri stellen, want als statenlid word ik vaak maar beperkt over zaken ingelicht."
Het is volgens BoeJbouwer ook de strategie van haar partij om, via vragen en interpellatiedebatten 'een beetje te wroeten'. "We proberen altijd schijn-toestanden door te prikken, zaken boven water te krijgen." In de Tweede Kamer was het haar partijgenote Agnes Kant die vorig jaar zich het vaakst tot het kabinet richtte (78 keer). Volgens Rienk van der Veen, woordvoerdel" van Provinciale Staten, is een ambtenaar gemiddeld tien uur kwijt om een vragenserie te beantwoorden. "Het ene onderwerp is vrij simpel af te handelen, maar soms moet een ambtenaar buitenshuis te rade gaan, externe adviezen inwinnen en dat kost vrij veel tijd."