D66

Eind aan onverdoofde biggencastraties

Voedsel, ruimte en groen

Boris van der Ham

10-02-2004 - D66 wil dat er een eind komt het onverdoofd castreren van jaarlijks minstens 6,5 miljoen biggen in Nederland. Ook willen de Democraten dat het zeer stressvolle en pijnlijke bloedtappen van levende biggen alleen nog in uitzonderingsgevallen wordt toegestaan. Morgen legt Kamerlid Boris van der Ham hiertoe een aantal voorstellen voor aan landbouwminister Veerman.

De verdoving kost boeren echter extra geld, omdat deze door een dierenarts moet worden toegediend. Van der Ham wijst er op dat de kosten best meevallen: Door castratie wordt de waarde van een big met ruim tien euro verhoogd. Afhankelijk van de bedrijfsgrote bedragen de kosten van een verdoving door de dierenarts tussen de 25 en 45 eurocent per big. Wij vragen niets extreems.

Een voor D66 acceptabel alternatief is om de diergeneesmiddelenwet zo aan te passen, dat de boer zelf de verdoving mag uitvoeren. Van der Ham: Het is toch raar dat een boer wel zelf een chirurgische ingreep als een castratie mag plegen, maar voor de verdoving eerst de dierenarts moet laten komen. Dat is dan te duur, dus gebeurt het onverdoofd. De dieren worden het slachtoffer van bureaucratie.

Bloed tappen

Het bloed tappen van levende varkens gebeurt op minder grote schaal dan het castreren, maar het gaat hier toch ook nog altijd om zon een half miljoen dieren. Het tappen gebeurt om dieren te controleren op de blaasjesziekte SVD. Volgens D66 is er geen reden om die periodieke controle te houden op een steekproef van levende dieren. D66 stelt voor de steekproef te nemen aan de slachtlijn.

Achtergrond

Het castreren van biggen gebeurt om de zeer pregnante beergeur bij het bereiden van het vlees te voorkomen. Dit kan bij ongeveer drie procent van het mannelijke biggenvlees voorkomen. Er zijn diverse alternatieven om de beergeur te voorkomen, zoals selectie van het vlees aan of na de slachtlijn of zelfs genetische selectie. Het castreren is een zeer pijnlijke en stressvolle aangelegenheid. Doordat de biggen hard schreeuwen worden door de boeren doorgaans oorbeschermers gedragen tijdens de ingreep. Uit onderzoek van onder meer de Dierenbescherming blijkt dat castratie bij biggen ook op lange termijn negatieve gezondheidseffecten voor de dieren heeft.