Socialistische Partij

Inwoners Onderbanken e.o. naar Den Haag: het gevecht gaat door

10-02-2004 * Een groep van 200 inwoners uit het Limburgse plaatsje Onderbanken en omgeving kwam vandaag naar Den Haag om de Kamer te vragen minister Dekker van VROM terug te fluiten. De bewindsvrouw is van plan om 6 hectare bomen in de gemeente af te zagen om NAVO-vliegtuigen zo gemakkelijk mogelijk te laten landen op vliegbasis Geilenkirchen, net over de Duitse grens. De Onderbankers worden in hun strijd al jaren gesteund door lokale SP'ers en door SP-Kamerlid Jan de Wit.

"Het is onacceptabel dat de problemen van de NAVO-basis zwaarder wegen dan de geluids- en stank- en andere overlast die de vliegtuigen nu al jaren veroorzaken," zegt De Wit. "Als je ook nog eens de bomen gaat kappen, vliegen die bejaarde AWACS-vliegtuigen nog lager over. De SP gaat niet akkoord met de kap, er zijn voldoende alternatieven aangereikt die serieus moeten worden bekeken." Een zelfde pleidooi werd door bewoners van Onderbanken vandaag overhandigd aan de Tweede Kamer.

Minister Dekker wil de bomenkap doordrukken met behulp van de zogenoemde NIMBY-procedure. De SP wil dat zij deze procedure staakt, de bomen met rust laat en de overlast van de AWACS serieus gaat bestrijden.