Gemeente Eindhoven

Persbericht: 10 februari 2004, no.35

Meer comfort voor de reiziger op een sfeervol plein

Busstation Neckerspoel wordt opgeknapt

De gemeente Eindhoven gaat het busstation Neckerspoel aan de noordzijde van het NS-station opknappen. De complete inrichting van het busstation wordt vernieuwd en verbeterd. Ook het dynamische reizigersinformatiesysteem wordt aangepast.

Het busstation was het eerste dynamische busstation van Nederland. Het ontwerp heeft veel navolging gekregen wordt nu door deze opknapbeurt weer helemaal up to date. De aanpak gaat ruim 2,2 miljoen euro kosten. De aanpassingen moeten ervoor zorgen dat het busstation het entreeplein van Eindhoven wordt.

Na vele jaren van intensief gebruik zijn veel zaken versleten. De bestrating, het straatmeubilair en het reizigersinformatiesysteem zijn aan vernieuwing toe. De fietsenstalling aan de westzijde tegen het spoor wordt qua capaciteit verdubbeld en er komt een overdekte, gratis fietsenstalling in het KBC-gebouw. Hiermee komt een eind aan de huidige rommelige fietsenstallingen op het plein.

Ontwerp aangepast
Het ontbreken van een goede schuilgelegenheid op het reizigersplatform wordt in het ontwerp opgelost. Daarom komt er een grote luifel op het reizigersplatform voor het station. De luifels op de perrons, die veelvuldig werden beschadigd als gevolg van aanrijdingen door bussen en vandalisme, verdwijnen. Verlichte nummering en het straatmeubilair zoals houten banken, telefooncellen, informatiezuilen, reclameborden en prullenbakken worden in de luifel geïntegreerd.

Voor slechtzienden en blinden worden een aantal voorzieningen getroffen, die het hen makkelijk maakt om het perron van hun bus te vinden. Ook worden twee busperrons verhoogd vanwege de komst van de Phileas. Het grijze beton van het busplatform wordt voorzien van een toplaag met basaltsplit, waardoor meer een pleinsfeer ontstaat.

Ook meer groen
Er komen met name aan de randen van het busstation veel meer bomen dan nu. Ook hierdoor ontstaat een natuurlijke, ruimtelijke begrenzing. De bomen (platanen en gleditsias ) zijn ook een belangrijke factor in het dempen van de wind.

© 2004 Gemeente Eindhoven