Gemeente Eindhoven

Persbericht: 10 februari 2004, no. 37

Architectuurprijsvraag voor Wilhelminaplein

Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten om in samenwerking met de BNA, kring Zuidoost Brabant en het ACE een prijsvraag uit te schrijven voor de inrichting van het Wilhelminaplein. De prijs zal uitgereikt worden op 1 juli, de Dag van de Architectuur. Inzendingen moeten passen binnen de randvoorwaarden die het college heeft vastgesteld.

Het is de bedoeling om, binnen het kader van het architectuurbeleid, regelmatig een prijsvraag te organiseren gericht op een actueel thema. In de Visie Centrumgebied wordt de openbare ruimte genoemd als belangrijk speerpunt. Daarom is deze keer als opdracht niet gekozen voor een gebouw, maar voor de inrichting van een plein. Gekozen is voor het Wilhelminaplein. Dit plein is erg herkenbaar en geruime tijd niet onder handen genomen.

Deelnemers aan de prijsvraag moeten ingeschreven zijn in het architectenregister en wonen in het werkgebied van de BNA, kring Zuidoost Brabant. Onder voorbehoud van de gebruikelijke (inspraak)procedures zal het winnende ontwerp naar verwachting in 2006 gerealiseerd worden.

Randvoorwaarden
Het Wilhelminaplein is een onder Eindhovenaren geliefd plein gelegen in De Bergen. De historische sfeer die De Bergen uitademt vormt het belangrijkste uitgangspunt voor de ontwerpopdracht. Het is de bedoeling dat ontwerpen niet contrasteren, maar juist aansluiten bij deze sfeer. De architecten moeten bij hun ontwerp bijzondere aandacht hebben voor de aansluiting met de Willemstraat.

Verder heeft de gemeente bijvoorbeeld randvoorwaarden opgesteld op het gebied van bereikbaarheid voor fiets- en voetgangersverkeer. Autoverkeer moet de aangrenzende straten in kunnen en de vuilniswagen moet afval kunnen inzamelen. Alle parkeerplaatsen moeten terug kunnen keren en ook moeten de bomen in principe blijven staan (niet kappen, tenzij). Verder mag het Wilhelminaplein niet ingericht worden als een evenementenplein, maar moeten evenementen wel mogelijk blijven.

© 2004 Gemeente Eindhoven