Gemeente Eindhoven

Persbericht: 10 februari 2004, no. 36

Samenwerking met wijken gezocht

Vier groenprojecten in ontwikkeling

Binnenkort wordt gestart met de ontwikkeling van een viertal groenprojecten in Eindhoven. De afdeling Landschapsprojecten van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling en Beheer maakt de plannen en zal daarbij in overleg treden met wijk- en buurtorganisaties om de belangen van de bewoners daarin te betrekken.

Het gaat om de projecten Randzone Urkhoven in Tongelre, wijkpark 1e Lieven de Keylaan in Woensel en wijkpark Jacob Oppenheimstraat in Strijp. Daarnaast zal er een basisplan worden opgesteld voor het beheer van de gebiedseigendommen van de gemeente in het buitengebied.

Groenbeleidsplan
De keuze voor deze vier projecten komt voort uit het door de gemeenteraad vastgestelde Groenbeleidsplan 2001. In het Groenbeleidsplan is de visie voor de ontwikkeling van het groen in Eindhoven vastgelegd. Het plan is uitgewerkt in een Groenprogramma waarin staat welke projecten de komende jaren aangepakt zullen worden om zo een bijdrage te leveren om het groenbeleid te verwezenlijken.

Randzone Urkhoven
Het project in stadsdeel Tongelre betreft het gebied tussen de spoorlijn Eindhoven Roermond en het natuurgebied de Urkhovense Zeggen, in het dal van de Kleine Dommel. In dit gebied zullen wandelmogelijkheden worden gecreëerd voor de aangrenzende woonwijken, inclusief de toekomstige wijk Tongelrese Akkers.

Het gebied is onderdeel van de Groene Hoofdstructuur. Het ligt in de bedoeling het terrein zo in te richten dat er een fraai landschap ontstaat waarin goede mogelijkheden zijn voor natuurvriendelijke recreatie en waarmee een geleidelijke overgang wordt gemaakt van de drukke stad naar de stille natuurgebieden in het beekdal. Vanuit de wijk (Werkgroep SMS/Leefbaarheid) zijn al suggesties gedaan. Deze worden in de planvorming meegenomen. 1e Lieven de Keylaan Voor de groenstrook aan de 1e Lieven de Keylaan wordt een plan voorbereid om het gebied in te richten als wijkpark. In Woensel is namelijk een tekort aan een wijkpark met recreatiemogelijkheden. De groenstrook aan de 1e Lieven de Keylaan leent zich uitstekend voor een fleurig wijkpark met de daarin thuishorende voorzieningen als speelgelegenheden. Voor dit project is al een startbijeenkomst gehouden met de wijk- en buurtorganisaties.

Jacob Oppenheimstraat
In het wijkpark aan de Jacob Oppenheimstraat is een tekort aan recreatieve mogelijkheden. Voor dit park wordt een plan gemaakt om de gebruiksmogelijkheden te verbeteren. Daarbij wordt gedacht aan speelvoorzieningen en een verbetering van het padenstelsel. Ook voor dit park zal binnenkort een bijeenkomst worden gehouden met wijk- en buurtorganisaties om de behoeften vanuit de wijk te inventariseren.

Basisplan beheer buitengebied
Het vierde project betreft het opstellen van een basisplan voor het beheer van de gebiedseigendommen van de gemeente in het buitengebied. Het gaat om natuur- en landbouw terreinen. In het plan zal worden aangegeven welke doelen (natuurtypen, landbouw) de gemeente wil bereiken en hoe dat gerealiseerd moet worden.

© 2004 Gemeente Eindhoven