Provincie Limburg

Aanpassing ammoniakregels brengt minder veehouderijen in de knel Limburg maakt Ammoniakkaart met gevolgen ammoniakregels

In Noord- en Midden-Limburg liggen momenteel 545 van de 3520 veehouderijen in een zone waar in het kader van de Wet ammoniak en veehouderij (Wav) beperkingen gelden. Bij aanpassing van de regels zijn dat er aanzienlijk minder: 169. Dat blijkt uit gegevens die de Provincie Limburg heeft verzameld voor het opstellen van een ammoniakkaart. Die brengt de effecten van de huidige ammoniakregels en eventuele wijziging daarvan precies in beeld. De kaart moet 1 maart klaar zijn. Per sector zijn daarvoor de gegevens nu al beschikbaar.

Sinds de inwerkingtreding van de Wav is er al discussie over de natuurgebieden die door deze wet worden beschermd. Rond de kwetsbare natuurgebieden geldt een zone van 250 meter waarin bestaande veehouderijen (behalve bepaalde melkveehouderijen) het aantal dieren slechts mogen uitbreiden als zij vergaande technische maatregelen nemen om de ammoniakemissie te verminderen. Nieuwvestiging van veehouderijen is in deze zones helemaal niet toegestaan.

Discussie
De Tweede Kamer heeft vorig jaar een motie aangenomen om de Wav zo aan te passen dat deze alleen nog geldt voor de meest kwetsbare gebieden. Dit is ook opgenomen in het regeerakkoord. De discussie heeft zich daarna toegespitst op de vraag welke gebieden het meest kwetsbaar zijn. Verschillende alternatieven zijn landelijk bekeken en geen alternatief is werkbaar gebleken. Begin januari hebben de gezamenlijke provincies daarom aan de minister van LNV aangeboden om zelf kaarten op te stellen van de meest kwetsbare gebieden. In dit voorstel is opgenomen dat een aantal gebieden verplicht aangewezen moeten worden, namelijk de voor verzuring gevoelige delen van de Habitat- en Vogelrichtlijngebieden (Europees aangewezen gebieden) en de gebieden die in het kader van de Natuurbeschermingswet zijn aangewezen. Naast deze verplichte gebieden worden de gebieden op de kaart gezet die op basis van ecologische waarden het meest kwetsbaar zijn.

Indeling
In het verleden is voor Noord- en Midden-Limburg in het kader van de ammoniak-reductie-plannen reeds een indeling gemaakt in A- en B-gebieden, waarbij de A-gebieden het meest kwetsbaar en de B-gebieden wat minder kwetsbaar zijn. Limburg zal daarom voor Noord- en Midden-Limburg (naast de verplichte gebieden) aan de minister voorstellen om A-gebieden als meest kwetsbaar aan te wijzen. De indeling in A- en B-gebieden is gebaseerd op de bestaande ecologische waarden van de gebieden en heeft een breed draagvlak in de streek. De indeling heeft onder andere als onderlegger gefungeerd bij het opstellen van het Reconstructieplan. In Noord- en Midden-Limburg liggen 545 van de huidige 3520 veehouderijen in een zone waar in het kader van de Wav beperkingen gelden. Het betreft 208 rundveehouderijen en 244 varkens- of pluimveehouderijen. Door alleen uit te gaan van de verplichte gebieden en de A-gebieden liggen nog maar 169 veehouderijen in zon zone: 70 rundveehouderijen en 72 varkens- of pluimveehouderijen.
Voor Zuid-Limburg bestaat geen indeling van natuurgebieden op basis van kwetsbaarheid. Het aantal voor verzuring gevoelige gebieden in Zuid-Limburg is echter beperkt. Hiervan vallen de meeste wel onder de verplichte gebieden zodat het grootste deel van de voor verzuring gevoelige gebieden in Zuid-Limburg op de kaart zal blijven staan.

Aantal bedrijven in Noord- en Midden-Limburg Totaal Binnen de huidige zone volgens de Wav Binnen de voorgestelde aangepaste zone Rundvee 1158 208 (18%) 70 (6%)
Varkens + pluimvee 1798 244 (14%) 72 (4%)
Gemengd + overig 564 93 (16%) 27 (5%)
Totaal 3520 545 (15 %) 169 (5%)

10-2-2004 17:39