Socialistische Partij

SP pleit voor meer controle op het Kabinet der Koningin

10-02-2004 * Vandaag vindt het debat plaats met de minister-president over de positie van het Kabinet der Koningin. Deze dienst liet het dossier van de verloofde van prinses Margarita lichten en verspreidde het aan derden. De regeling die Balkenende voorstelt zal het Kabinet der Koningin niet noemenswaardig onder meer toezicht plaatsen en in de praktijk weinig ten goede veranderen. "Dit bestuurlijk recept is wat de SP betreft een staatsrechtelijk misbaksel," aldus Van Bommel in het debat met Balkenende vandaag. Samen met de PvdA en de LPF dient hij vandaag een voorstel in dat zorgt dat het Kabinet der Koning alsnog onder de ambtelijke organisatie van het ministerie van Algemene Zaken wordt gebracht.

Dat meer controle op de activiteiten van het Kabinet der Koningin noodzakelijk is, werd duidelijk doordat zij kon gelasten dat een geheim dossier van de verloofde van prinses Margarita zonder toestemming van de minister verspreid werd aan derden. Toen kwam aan het licht dat er nauwelijks contact was tussen het Kabinet der Koningin en de premier, die verantwoordelijk is. Dat kan natuurlijk niet, en de SP ondersteunde een Kamerbrede motie om de situatie op te lossen.

Koningin Beatrix reageerde op de plannen van de Kamer afwerend, "Dat valt nog te bezien". De strijd die vandaag geleverd wordt is dus ook tussen de macht van de koningin en de macht van de democratisch gekozen volksvertegenwoordigers. Kijkend naar het voorstel, blijkt dat Balkenende alleen formeel de positie van het Kabinet der Koningin heeft gewijzigd, maar dat er van extra controle geen of nauwelijks sprake zal zijn.

De SP vindt het erg dat er in democratisch opzicht niet veel verbetert. De SP pleit ervoor om in te grijpen in de ongecontroleerde positie van het Kabinet der Koningin. Met een staatsbestel dat een ondemocratische erfopvolging van de monarchie blijft tolereren kan een echte democraat niet leven.