Ingezonden persbericht


Zoetermeer, 10 februari 2004

Vervoerders positief over plan-Hofstra voor variabele autobelasting

Transport en Logistiek Nederland (TLN) reageert in een eerste reactie positief op het plan van Kamerlid Hofstra (VVD) om te komen tot een variabele autobelasting. TLN is al langere tijd voorstander van het variabiliseren van de huidige heffingen en heeft deze gedachte al eerder uitgewerkt in het TLN-rapport Timmeren aan de Weg , dat in november 2002 verscheen.

Kernpunt in Hofstra s plan is dat de huidige vaste lasten, zoals motorrijtuigenbelasting en het eurovignet voor vrachtauto s, worden omgezet in een bedrag per gereden kilometer. Algemeen Voorzitter Mich van der Harst: Dat is een eerlijk systeem van heffen, omdat het uitgaat van het principe de gebruiker betaalt .

De introductie van een kilometerprijs wordt door Hofstra terecht gezien als een ander heffingsinstrument. Het primaire doel is: financiering van infrastructuur. Dat betekent dus ook dat de opbrengsten van zo n kilometerprijs in zijn geheel moeten terugvloeien naar onderhoud en aanleg van wegen. Van der Harst Het plan-Hofstra is een goede aanzet voor een zakelijke manier van omgaan met onze infrastructuur .

Over de verdere uitwerking van een variabele heffing wil Transport en Logistiek Nederland graag met Hofstra verder van gedachten wisselen.


---

Bel voor meer informatie naar de afdeling Communicatie, Clarisse Buma, 079-3636115.