European Commission

P/04/22

Brussel, 10 februari 2004

6156/04 (Presse 46)

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie over de recente gebeurtenissen in Zimbabwe

De Europese Unie spreekt haar afkeuring uit naar aanleiding van berichten over de gewelddadige onderdrukking van een vreedzame betoging die op 4 februari 2004 te Harare georganiseerd was door de National Constitutional Assembly (NCA).

In dat verband betreurt de Europese Unie ten zeerste dat een groot aantal betogers is mishandeld en gearresteerd. De EU veroordeelt met name de aanhouding en mishandeling van Lovemore Madhuku, voorzitter van de NCA.

De Europese Unie roept de regering van Zimbabwe op alle nodige maatregelen te treffen om het recht van haar burgers op vrijheid van meningsuiting, vereniging en vreedzame vergadering te garanderen.

De toetredende landen Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië, de kandidaat-lidstaten Bulgarije, Roemenië en Turkije, de landen van het stabilisatie- en associatieproces en mogelijke kandidaat-lidstaten Albanië, Bosnië en Herzegovina, Kroatië, Servië en Montenegro en de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, alsmede de EVA-landen die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.


________________________