European Commission

C/04/42

Brussel, 10 februari 2004

5908/04 (Presse 42)

Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië - Restrictieve maatregelen tegen extremisten

De Raad heeft heden een gemeenschappelijk standpunt vastgesteld betreffende restrictieve maatregelen tegen extremisten in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië (doc. 5639/04).

De Raad had in zijn zitting van 26 januari 2004 in principe besloten tot het nemen van deze maatregelen.

Hoewel de situatie in het land over het algemeen is verbeterd, zijn er nog altijd personen die aansporen tot of deelnemen aan gewelddadige activiteiten die afbreuk doen aan de op de kaderovereenkomst van Ohrid gebaseerde beginselen van stabiliteit en territoriale integriteit, alsmede de eenheid en het multi-etnische karakter van de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië, en/of de concrete uitvoering van de overeenkomst ondermijnen of belemmeren door acties waarmee zij zich van het democratische proces afkeren.

De Raad heeft het dan ook juist geacht gerichte maatregelen tegen bovengenoemde personen te treffen in de vorm van beperking van de toegang tot het grondgebied van de lidstaten. Deze maatregelen mogen niet worden geïnterpreteerd als een beperking van hun vrijheid van mening en meningsuiting.

De Raad heeft herhaaldelijk benadrukt sterk voorstander te zijn van stabilisatie en normalisering van de situatie in de Voormalige Joegoslavische Republiek Macedonië op basis van de volledige uitvoering van de kaderovereenkomst.

Het gemeenschappelijk standpunt is van toepassing voor een periode van 12 maanden en wordt voortdurend geëvalueerd.


________________________