NOC*NSF


Aantal meldingen seksuele intimidatie neemt toe

ARNHEM - Uit inventarisatie is gebleken dat het aantal meldingen seksuele intimidatie in de sport over het afgelopen jaar weer is toegenomen. In het afgelopen jaar werden 69 van 81 meldingen, binnengekomen bij het NOC*NSF-meldpunt, door de poule vertrouwenspersonen en adviseurs, in behandeling genomen.

De meldingen in 2003 hebben betrekking op 25 verschillende takken van sport. Drie van de vier meldingen wordt gedaan door een vrouw, van wie ruim 40% jonger is dan zestien jaar. De aard van intimidatie varieert van niet-functionele aanrakingen als knuffelen en kussen tot aanranding, seksueel misbruik of verkrachting. Ruim 30% van de meldingen vallen binnen deze laatste drie ernstige vormen van seksuele intimidatie. De vermoedelijke plegers uit de meldingen zijn in bijna alle gevallen trainer, coach of leider.

"Deze stijging is waarschijnlijk geen aanduiding voor het toenemen van het absolute aantal gevallen van seksuele intimidatie in de sport, maar vooral voor het bespreekbaar maken van het onderwerp. Jonge mensen worden gelukkig ook steeds mondiger en weten sneller de juiste wegen te bewandelen. Tegelijkertijd moeten we helaas ook constateren dat nog steeds te weinig mensen binnen de sportwereld weten dat er een voorziening in de vorm van vertrouwenspersonen bestaat," aldus Petra Moget (NOC*NSF, projectleider preventiebeleid).

Beleid

Vanaf 1996 voert NOC*NSF samen met de sportsector beleid ter voorkoming en bestrijding van seksuele intimidatie in de sport. De afgelopen jaren is hard gewerkt aan de realisatie van procedures en voorlichtingsmateriaal en er is een infrastructuur opgezet om adequaat op te kunnen treden in het geval er zich een incident voor doet.

Met de campagne 'De weerbare sporter' hoopt NOC*NSF bonden en verenigingen nog meer aan te sporen om de sporters meer te informeren over dit onderwerp en zelf actief preventiebeleid te voeren.

(10 februari 2004)