Partij van de Arbeid

Aftreden Remco Boas

10-02-2004

Beste Amsterdamse PvdA leden

Als door u gekozen bestuurder van de afdeling Amsterdam heb ik iets gedaan wat ik niet had mogen doen. Ik wil daarover graag aan u verantwoording afleggen en het in een context plaatsen.

Het bestuur is een bonte mix van nieuwe en oude bestuurders van geheel uiteenlopende pluimage. Wat dat betreft denk ik dat de selectie commissie die het huidige bestuur heeft voorgedragen uitstekend werk heeft verricht. Het had dan ook ogenschijnlijk de potentie om de partij in Amsterdam een goede duw te geven naar meer diversiteit betere communicatie betere en simpelere procedures en alle andere ambities die we voor ons zelf geformuleerd hadden.

In de praktijk is gebleken dat het anders uitpakte. Een deel van het bestuur waaronder de voorzitter hangt erg aan de positie van de gemeenteraadsfractie en de wethouders. Dat betekent dat wij als bestuur alleen maar datgene doen wat goed is voor de fractie en pas in de tweede plaats voor de partij. Zo heeft Judith Belinfante wekelijks een overleg met de wethouders en de fractievoorzitter. Daarnaast neemt zij ook altijd deel aan de fractievergadering. Ondanks een aantal verzoeken vanuit het bestuur hiertoe, krijgen wij nooit te horen wat daar gebeurt. Niet wat er speelt en niet wat de fractie vertelt. Maar ook niet wat onze voorzitter namens ons daar vertelt.

Mijn idee is altijd geweest dat een voorzitter een bestuurslid is dat de vergaderingen voorzit en indien nodig het bestuur kan vertegenwoordigen als het bestuur dat wenst. Helaas moest ik vorige week in de krant lezen dat onze voorzitter samen met Tjalling een nieuwe wethouder aan het zoeken was. Dus daarvan wist ik als bestuurder niks. Ook de voordracht en het advies dat onze voorzitter heeft uitgebracht moest ik net als u vernemen van het AT5 nieuws. Ik vind dat bespottelijk. Zeker als de voorzitter dat in de ALV verdedigt namens het bestuur.

Leden binnen ons bestuur worden door Judith nooit gesteund in zaken naar buiten. In iedere situatie waarbij mensen uit het bestuur hun nek uitstaken was er zelden een backup vanuit de (vice-)voorzitter. Binnen ons bestuur was er slechts een persoon die wel gedoogd werd zich kritisch uit te laten. Dat was Laurens Slot. Laurens mocht enkele maanden geleden rustig in beschonken toestand in een politiek café van de VVD zijn eigen wethouder Oudkerk aanvallen. Laurens, een van de beste vrienden van Bouwe Olij, deed graag veldwerk voor dit fractielid om zodoende de sprong van Bouwe naar het wethouderschap of partijleiderschap te vergemakkelijken. Een groot deel van het bestuur was zeer ontstemd over het feit dat Laurens bij genoemd politiek café Oudkerk o.a. uitmaakte voor spijtzwam en dat niet vanzelfsprekend was dat hij in 2006 opnieuw lijsttrekker voor de PvdA Amsterdam zou worden. Het bestuur vroeg Judith zich hierover uit te spreken, dit weigerde zij. Laurens kreeg hier van het bestuur wel een officiële waarschuwing aan zijn broek. Het gevoel bleef echter dat Judith hier weer onvoorwaardelijk Laurens en zijn politieke agenda steunde, zelfs ten koste van de partijleider en de mening van vrijwel iedereen in het bestuur.

Op dinsdag 20 januari jl. moesten wij tijdens onze bestuursvergadering over de positie van Oudkerk terloops uit de mond van Tjalling horen; dat toen hij de zondag voor de val van Oudkerk vroeg of het bestuur openlijk zijn steun wilde uitspreken aan Oudkerk in de pers, Slot dat weigerde namens het bestuur zonder ons daarin te kennen en dat terwijl het bestuur in meerderheid achter de wethouder stond. Ook daarin bleef Judith onvoorwaardelijk staan achter Laurens Slot. En hiermee groeide steeds meer het wantrouwen naar het duo Slot-Belinfante bij verscheidene leden van het bestuur.

Zelfs de persuitingen op de maandag, ook weer geheel tegen het bestuursbesluit in, door Slot werden nooit veroordeeld door onze voorzitter. Het is intens triest dat een wel objectieve bestuurder als Simon Deurlo, die de uitspraak van Laurens in al zijn onschuld bevestigde, hiervan de dupe is geworden. De stank dan ook, dat dit alles riekte naar een opzetje, blijft in de lucht hangen. Zeker als Lies Paardekooper en ik werkelijk alles op alles moeten zetten om een bestuursvergadering uitgeroepen te krijgen nog voor de alles beslissende fractievergadering. De voorzitter vond dat nonsens. We hadden toch niks in te brengen wat formeel misschien juist is, maar zeker in het geval van het wegsturen van een partijleider van ONZE leden, toch wel zeker een bestuursstandpunt volgens ons gewenst was. In deze vergadering, een uur voordat de fractievergadering gehouden zou worden, bleek achteraf dat Judith al op de hoogte was dat Tjalling Oudkerk zou gaan laten vallen. Ook hier kregen wij niks te horen. Het tandem Slot-Belinfante stemde voor het aftreden van Oudkerk. Maar het grootste deel vond dat Oudkerk een kans verdiende. We verzochten Belinfante over te brengen dat wij 100% achter Rob bleven staan. Later vernamen we van verschillende kanten dat Belinfante in de fractievergadering had gemeld dat het bestuur achter Oudkerk stond maar begreep dat zijn positie onhoudbaar was geworden. Iets wat wederom geen bestuursstandpunt was wat uitgedragen werd.

Daags erna besloot men dat na herhaalde waarschuwingen Slot niet meer kon functioneren als vice-voorzitter. En met een meerderheid van stemmen werd Slot afgezet. Echter Belinfante, niet aanwezig bij vrijwel alle bestuursvergaderingen in deze periode (maar wel bij de fractie), oefende veel druk uit dit besluit terug te draaien. Echter toen er een ultimatum kwam van Slot dat hij dan uit het bestuur zou stappen en de pers zou informeren besloten we unaniem het besluit nogmaals te bekrachtigen. Een week later werd onder het dreigement van Slot dat hij stampei zou gaan schoppen op de ALV er door enkele Judith getrouwen samen met Annelies Spork, alles op alles gezet Slot weer binnen boord te halen. Hij mocht zelfs weer vice-voorzitter worden maar zonder de rechten en plichten behorende bij deze functie. Veel bestuurders verloren hier het laatste restje vertrouwen in dit bestuur.

Een meerderheid van het bestuur, waaronder ik, vond dat er snel een ALV gehouden moest worden en nog voor de stemming in de gemeenteraad voor een nieuwe wethouder. Zodat we de leden konden vragen wat zij vonden van de voordracht van de fractie. Dit werd resoluut afgedaan als te gevaarlijk. Stel nou dat men negatief zou zijn. Dat was niet goed voor de fractie en dus partij. Dus dan liever de leden de mond snoeren en ze achteraf pas verantwoorden.

Een kritische geluid richting het functioneren van het duo Slot-Belinfante van uit het bestuur werd nooit iets mee gedaan. Alles werd afgedaan met statuten, reglementen en als noodgreep "denk aan het partijbelang". Nooit vierde gezond verstand hoogtij. Met die dooddoeners kun je ieder kritisch geluid bij een groep bestuurders die nieuw zijn in de politiek afdoen.

In deze periode heb ik zowel met Rob Oudkerk als met zijn assistente Marike Simons veel contact gehad. Zij vroegen mij op vaak emotionele wijze dat Rob absoluut op de uitnodiging moest komen omdat de leden recht hadden op een verhaal van twee kanten. Ik heb dat vorige week voorgelegd aan onze secretaris en die wuifde dat weg. Daarna heb ik dat tot drie keer aan toe voorgelegd aan mijn collega bestuursleden per email waarop vrijwel geen reactie kwam. Uiteindelijk reageerde Judith dat zij alles wel zou regelen en dat ik mij er niet mee moest bemoeien. Daags erna had ik wederom zowel Oudkerk als Simons aan de lijn met de vraag waar de aankondiging bleef. Op een vergadering in dat weekend vertelde de directeur van het Partijbureau Annelies Spork dat alles geregeld was en er contact was geweest met Simons Oudkerk. En dat niet bekend gemaakt zou worden aan de leden dat Rob kwam. Een dag later had ik zowel Simons als Oudkerk aan de lijn die dat contact ontkenden, en die absoluut aangekondigd wilden worden. Hier wordt de mens toch echt argwanend van. Wederom heb ik Judith gebeld en gevraagd wat erachter zat dat Rob niet uitgenodigd werd terwijl Rob zeker wist dat hij kwam? Was men bang voor kritische geluiden? Was men bang de regie te verliezen? De leden hebben er toch recht op te weten wat er gebeurd is? En dan wel een versie van allebei de kanten? Wat wist het bestuur nu weer niet? Judith reageerde furieus maar gaf geen redelijke argumenten waarom hem niet aan te kondigen.

Toen ik wederom weer zowel Rob als zijn assistente geëmotioneerd aan de lijn had met wederom de vraag het aan te kondigen heb ik besloten dat koste wat kost de leden moesten weten dat Oudkerk zelf zijn verhaal zou komen doen. Dat het niet weer een voorgekookte persconferentie zou worden waarbij kritiek in de doofpot gestopt zou worden. In mijn optiek was dat op dat moment de enige manier waarop de partij schoon schip kon maken en met een schone lei weer had kunnen beginnen. Ik heb dan ook voor 100% gehandeld in het partijbelang en niet uit eigen belang of wat dan ook. Als penningmeester is mij door de secretaris net als aan veel andere leden in het bestuur de login en toegang tot het ledenbestand verstrekt. En ik besloot in mijn naïviteit om onze voorzitter, mijzelf en het bestuur niet onnodig te beschadigen en dus onder een valse naam (hallo ik ben Henk) u te informeren over de komst van Oudkerk. Dat was ontzettend dom en ik heb mijn lesje geleerd maar ik hoop dat u kunt begrijp dat ik mij als een kat in het nauw gevoeld heb. Ik bied u oprecht mijn excuses daarvoor aan. Het spijt mij ook dat veel mensen zich ongerust hebben gemaakt dat het partijbureau de bestanden niet goed zou beheren. Dat is dus in geen geval waar. Ik trek daar ook mijn consequenties uit en zal per direct aftreden als penningmeester van het bestuur van de afdeling Amsterdam.

In dit bestuur wordt alleen maar reactief bestuurd en vernieuwt er zelden iets. Ik denk dat dit het moment is dat de partij zich daarachter niet meer kan verstoppen. De ontwikkeling in de stad zijn anders dan 10 of 20 jaar terug. Dat vraagt om nieuwe manieren van besturen, nieuwe verhoudingen en dat gebeurt niet met dit bestuur. Dit bestuur is er een van pappen en nathouden.

Ik roep de leden, en dit keer niet in het belang van de partij, maar in het belang van de stad op om een ander bestuur neer te zetten dat deze uitdaging wel aankan. Dat de fractie stimuleert, steunt maar ook uitdaagt om nog actiever de problemen aan te pakken. Dat kritisch durft te zijn naar zichzelf maar ook naar fractie en wethouders. Een team dat open en eerlijk met elkaar omgaat, de boel samen oppakt, elkaar stimuleert en zaken durft te veranderen. Er zitten een aantal zeer enthousiaste goede bestuurders in het huidige bestuur. Geef die een nieuwe kans om met een nieuwe ploeg de klus af te maken en te zorgen dat er over twee jaar opnieuw een goede ploeg bestuurder voor de gemeenteraad komt.

Amsterdam zal dat nodig hebben!

Remco Boas

remco@intronet.nl

RB