Politie Friesland

Politieberichten van 09/02 13.00 uur t/m 10/02 07.00 uur

Fryslân 10-02-2004 - Voor meer informatie kunt u op werkdagen tussen 07.00 uur en 15.00 uur contact opnemen met Bureau Communicatie via 058
- 880 8272.

Follega N 354: rijbewijs ingevorderd
Maandag werd om 11.40 uur het rijbewijs ingevorderd van een 22- jarige automobilist uit Heeg. De bestuurder reed met zijn personenauto 151 km/u op de N354 ter hoogte van de Straatweg. Hij reed 66 km/u te snel.

Dokkum: winkeldiefstal
Maandag werd om een 16.30 uur een verdachte aangehouden aan de Stobossersteeg terzake winkeldiefstal. Een 43-jarige Dokkumer nam uit een supermarkt levensmiddelen t.w.v. E 13,12 mee zonder af te rekenen. Hij droeg de artikelen onder zijn jas en verliet de winkel. De verdachte werd naar het bureau gebracht, voorgeleid, verhoord en daarna weer vrijgelaten. Een 39-jarige Dokkumer deed aangifte.

Sneek: woninginbraak
Tussen zondag 23.45 uur en maandag 07.30 uur werd ingebroken in een woning aan de Hanso Mollstraat. Er werd een PC systeemkast weggenomen, een fotocamera, een filmcamera en sieraden weggenomen. Men kwam de woning binnen door een deurslot te forceren. Een 44-jarige inwoner van Sneek deed aangifte.

Dokkum: uitslaande brand met gewonden
Maandag assisteerde de politie rond 18.00 uur bij een grote brand in een restaurant aan de Grote Breedstraat. Een 7-jarig meisje uit Dokkum en een inwoonster uit Dokkum (personalia onbekend) raakten hierbij gewond. De Dokkumse had inhalatieklachten. Het 7-jarige meisje was vanaf de bovenverdieping naar beneden gesprongen waar ze door twee voorbijgangers opgevangen werd. Beide slachtoffers werden per ambulance naar het MCL-Zuid te Leeuwarden gebracht. De brand ontstond op de bovenverdieping van het pand en werd door een medewerkster ontdekt (personalia onbekend). Op de bovenverdieping trof ze twee kinderen aan die ze meenam om het pand te verlaten. De aanwezige gasten werden uit het pand geleid door de eigenaren en medewerkers van het restaurant. Rond 20.00 uur gaf de brandweer het sein brandmeester. Brandweerkorpsen uit Dokkum, Damwoude, Ternaard en Buitenpost werden ingezet. De bovenwoning en de zolder van het pand liepen aanzienlijke schade op. Een aangrenzende winkel heeft rook- en waterschade opgelopen. Waarschijnlijk loopt de totale schade op tot enkele tonnen. De politie doet vandaag technisch onderzoek naar de oorzaak van de brand.

Drachten: getuigenoproep na aanrijding
Maandag raakte om 15.15 uur een 14-jarige inwoonster van Drachten gewond tijdens een aanrijding aan de Noordkade. Het slachtoffer werd met knieletsel naar het ziekenhuis Nij Smellinghe te Drachten gebracht. Het meisje fietste op de Noordkade in de richting van de Torenstraat. Een nog onbekende fietser/ster haalt het meisje links in. Tijdens de inhaalmanoeuvre raakte de passerende fietser/ster het stuur van de 14-jarige fietsster waardoor het meisje valt en gewond raakt. De politie is op zoek naar de onbekende fietser/ster. Ook getuigen worden verzocht om zich te melden via telefoonnummer 0900- 8844.

Drachten N31: rijbewijs ingevorderd
Maandag werd om 13.30 uur het rijbewijs ingevorderd van een 40- jarige automobilist uit Drachten. De bestuurder reed met zijn personenauto 150 km/u op Wâldwei. Hij reed 50 km/u te snel.

Drachten: fietser gewond door aanrijding
Maandag raakte een 74-jarige inwoner van Drachten gewond tijdens een aanrijding met een lijndienstbus aan de Stationsweg. Het slachtoffer werd per ambulance naar het ziekenhuis te Drachten gebracht. Over het letsel van het slachtoffer zijn geen bijzonderheden bekend. De man reed op zijn fiets op de Stationsweg, richting Het Noord. Hij maakte gebruik van de fietsstrook. De autobus reed in dezelfde richting. Toen de fietser plotseling naar links uitweek werd hij door de bus geraakt en liep hij letsel op.

Leeuwarden: getuigenoproep na inbraak slagerij
Op maandag werd rond 18.50 uur ingebroken in een slagerij aan de Mr. P.J. Troelstraweg. Er werd een onbekend geldbedrag weggenomen uit een kassalade. De eigenaar, een 46-jarige Leeuwarder, woont boven de winkel en werd door gestommel in de zaak gealarmeerd. In de winkel zag hij twee jongens die er vandoor gingen toen hij de winkel binnenkwam. Een van de twee verdachten rende in de richting van de
Harlingerstraat, de tweede verdachte ging richting Valeriusstraat. Men was de zaak binnengedrongen door een ruit te forceren. De eigenaar deed aangifte. Van de twee verdachten is het volgende signalement bekend: man, blank, 1.80 m. lang, normaal postuur, hij droeg een donkere jas met donkerblauwe muts. Van de tweede verdachte is bekend dat hij een gele jas droeg en op sokken liep. De politie vraagt getuigen om zich te melden via telefoonnummer 0900 8844.

Sneek: aanrijding met letsel
Maandag raakte om 11.25 uur een vrouw gewond tijdens een aanrijding aan de Einsteinstraat. Het slachtoffer, een 42-jarige inwoonster van Sneek, werd met nekklachten naar het ziekenhuis te Drachten gebracht. Bij de aanrijding waren twee personenautos betrokken waarbij een automobilist van achteren tegen een stilstaande auto reed. Het 42-jarige slachtoffer bestuurde haar auto en stond stil voor de minirotonde. Een 37-jarige automobilist uit Oppenhuizen reed tegen de achterzijde van zijn voorganger aan. Beide autos vervoerden geen passagiers. De beschadigde autos werden door een sleepdienst afgevoerd.

Franeker: aanrijding met letsel
Maandag raakte om 13.45 uur een vrouw gewond tijdens een aanrijding aan de Zuidelijke Industrieweg. Het slachtoffer, een 25-jarige inwoonster van Baaium, liep nekletsel op. Ze werd per ambulance naar het MCL-Zuid ziekenhuis te Leeuwarden gebracht. Het slachtoffer bestuurde een personenauto en was juist uit een parkeervak gedraaid. Een 20-jarige inwoonster van Franeker merkte de voorganger te laat op en reed tegen de achterzijde van de auto van de 25-jarige vrouw aan.

Oldeholtwolde A32: aanrijding met letsel
Maandag, om 12.50 uur, raakte een vrouw gewond tijdens een aanrijding op de rijksweg A32 ter hoogte van Oldeholtwolde. Het slachtoffer, een 32-jarige Groningse, werd met nekletsel en een hoofdwond naar het ziekenhuis te Heerenveen gebracht. De vrouw bestuurde een auto en reed op A32 ter hoogte van de afrit Stellingenweg. Omdat ze twijfelde of ze de afrit moest nemen gebruikte ze meerdere rijbanen. Hierdoor werd haar auto van achteren geraakt door een 42-jarige automobilist uit Huis ter Heide (Dr). Door de klap reed de auto van de vrouw via de vluchtstrook door de berm om vervolgens in de berm tot stilstand te komen. Een takelbedrijf haalde beide voertuigen weg.

Joure A6: aanrijding met gewonden
Maandag raakte om 20.05 uur een 28-jarige automobilist uit Bergen op Zoom gewond tijdens een aanrijding op de rijksweg A6. Het slachtoffer werd met onderkoelingsverschijnselen naar het ziekenhuis Tjongerschans te Heerenveen gebracht. Het ongeval vond plaats ter hoogte van het grote verkeersplein. De bestuurder reed in de richting van Lemmer toen zijn auto in de slip raakte door hagel op het wegdek. De auto draaide om zijn as en kwam op de kop in een sloot tot stilstand. De auto raakte voor meer dan de helft onder water. De bestuurder kon op eigen kracht uit het voertuig komen. De auto werd door een sleepdienst afgevoerd.

Balk: inbraken
Dinsdag werd rond 01.00 uur ingebroken in een winkel aan de Van Swinderenstraat. Er werden diverse fotocameras weggenomen. Daarnaast werden vitrinekasten vernield. Men kwam het pand binnen door een etalageruit te forceren. Een 57-jarige inwoner van Balk deed aangifte.

Rond 03.30 uur werd ingebroken in een winkel aan de Raadhuisstraat. Er werden sigaretten weggenomen. Ook hier werd een ruit geforceerd om binnen te komen. Een 43-jarige inwoner van Balk deed aangifte. De politie stelt een onderzoek in naar de inbraken.