Gemeente Best

09-02-2004
Langdurigheidstoeslag, aanvulling voor mensen met minimuminkomen

Extra uitkering voor mensen met een minimuminkomen De langdurigheidstoeslag
Op 1 januari 2004 is de Wet werk en bijstand (WWB) ingevoerd. Alles in de WWB is er op gericht om mensen zonder werk weer aan het werk te helpen. De gemeente krijgt hierbij een nieuwe rol. De gemeente Best is op dit moment druk bezig met de invulling van die wet, die in 2004 geleidelijk wordt ingevoerd. In dit artikel willen wij u nader informeren over een extra uitkering voor mensen die al minimaal vijf jaar een minimuminkomen hebben, de zogenoemde "langdurigheidstoeslag".

Extra uitkering
De langdurigheidstoeslag is bedoeld als aanvullende inkomensondersteuning voor mensen met een minimuminkomen. Dus voor zowel mensen met als mensen zonder een bijstandsuitkering. De uitkering kan één keer per jaar worden aangevraagd. Om voor de toeslag in aanmerking te komen moet u wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo spelen bij het vaststellen van het recht onder andere uw inkomen en uw vermogen een rol.

De hoogte van de toeslag
Gehuwden/ samenwonenden 462,00
Alleenstaande ouder 415,00
Alleenstaande 324,00
De toeslag wordt in één keer uitbetaald.

Voor wie?
De langdurigheidstoeslag is bedoeld voor mensen die al minstens vijf jaar een minimuminkomen hebben. Ook als u geen bijstandsuitkering ontvangt, kunt u recht hebben op deze toeslag. Dat geldt ook als u een WAO-, WAZ- of Wajong-uitkering ontvangt, waarbij u op medische gronden voor minimaal 80% arbeidsongeschikt bent verklaard.

U heeft recht op de langdurigheidstoeslag als u onder andere aan de volgende voorwaarden voldoet:

· U bent inwoner van de gemeente Best;

· U bent tussen de 23 en de 65 jaar;

· Uw eventuele partner is jonger dan 65 jaar;
· U heeft al vijf jaar of langer ononderbroken een inkomen dat niet hoger is dan de voor u geldende bijstandsnorm;

· U heeft in voorgenoemde periode geen inkomsten gehad uit arbeid of dienstbetrekking;

· U heeft in voorgenoemde periode geen inkomsten gehad uit een WW- of een WAO-uitkering die gebaseerd is op een arbeidsongeschiktheid van minder dan 80 tot 100%;

· U heeft in voorgenoemde periode alles gedaan om een baan te vinden of die te houden.
Een voorbeeld: De heer x heeft de afgelopen vijf jaar een minimuminkomen gehad in de vorm van een bijstandsuitkering. De gemeente heeft in deze periode de bijstandsuitkering echter één of meerdere malen tijdelijk verlaagd omdat hij passende of algemeen geaccepteerde arbeid weigerde. Hierdoor heeft de heer x géén recht op de langdurigheidstoeslag.

· U heeft de laatste 12 maanden nog geen langdurigheidstoeslag ontvangen.

Let op: Bent u getrouwd of woont u samen? Dan moet ook uw partner aan deze voorwaarden voldoen.

Aanvragen
Als u van mening bent dat u in aanmerking komt voor de langdurigheidstoeslag, dan kunt u een aanvraag indienen bij de afdeling Sociale Zaken van de gemeente. U kunt hiervoor contact opnemen met de afdeling Sociale Zaken, Informatiebalie, telefoonnummer: 360331. Heeft u al een vaste contactpersoon bij de afdeling Sociale Zaken? Neemt u dan contact op met hem of haar. Raadpleeg zijn/haar kaartje voor de werktijden en het telefoonnummer. Omdat er altijd een heel jaar moet verstrijken voordat u weer een langdurigheidstoeslag kunt aanvragen, raden wij u aan dit zo snel mogelijk te doen.

U kunt het aanvraagformulier ook downloaden van de website van de gemeente: www.gemeentebest.nl.
Klink op onderstaande link om het formulier te openen.
- Aanvraagformulier langdurigheidstoeslag (PDF-formaat)