Gemeente Amsterdam

Komst nieuw theatercomplex Marnixstraat stap dichterbij 9 februari 2004 - Martijn de Greve
Vandaag, maandag 9 februari 2004, hebben Hannah Belliot (wethouder Cultuur), Joop van den Ende (voorzitter VandenEnde Foundation) en Frits Spangenberg (voorzitter Stichting Theatercombinatie Bellevue/Nieuwe de la Mar) het convenant Theatercomplex Marnixstraat ondertekend. Dit nieuwe theatercomplex met drie zalen komt op de plaats van het bioscoopcomplex Calypso/Cinerama en het Nieuwe de la Mar Theater.

Het convenant bevat de afspraken die de drie betrokken partijen hebben gemaakt over onder meer de exploitatie en programmering van het theatercomplex.

Exploitatie

De exploitatie van het theatercomplex zal worden ondergebracht in een aparte stichting onder de VandenEnde Foundation. De directie van deze stichting heeft de verantwoordelijkheid voor de programmering. Het bestuur bestaat uit zeven leden, waarvan twee leden worden voorgedragen door de Theatercombinatie.

Programmering en financiering

Afgesproken is dat de programmering van het huidige Nieuwe de la Mar theater in hoofdlijnen wordt gecontinueerd. De programmering zal gevarieerd zijn: breed, divers, pluriform, toegankelijk en kwalitatief hoogwaardig zijn hierbij sleutelbegrippen. De Foundation draagt jaarlijks EUR 1 miljoen bij aan bijzondere producties.

Waarborgen belangen Theatercombinatie

De overname van het Nieuwe de la Mar Theater door de Foundation heeft ingrijpende financiële en personele gevolgen voor de Stichting Theatercombinatie Bellevue/Nieuwe de la Mar. Deze stichting zal de exploitatie van de drie zalen van Theater Bellevue voortzetten. Naast de reeds genoemde afspraken over de programmering, zijn ook de belangen van het personeel van de Theatercombinatie in het convenant vastgelegd.

Voorgeschiedenis

De gemeente zoekt al jaren naar de mogelijkheden om de gebouwen Nieuwe de la Mar Theater en Calypso/Cinerama op te knappen met behoud van de culturele functie van die gebouwen. Deze zoektocht leidde uiteindelijk tot de vraag van wethouder Belliot aan Joop van den Ende of hij kansen zag voor een theater op deze belangrijke plek in de stad. Vanwege de bijzondere theatertraditie op deze locatie, is er voor gekozen om het plan te laten ontwikkelen door de VandenEnde Foundation, het non-profit cultuurfonds van het echtpaar Van den Ende.

Op grond van de resultaten van een studie van architect Arno Meijs meldde de VandenEnde Foundation in april vorig jaar aan de gemeente dat, onder voorwaarden, een nieuw hoogwaardig theatercomplex met drie zalen op deze plek kan worden gerealiseerd.

Vervolgens heeft Belliot advies gevraagd aan de Amsterdamse Kunstraad. Die gaf aan, onder voorwaarden, voorstander te zijn van het plan van de Foundation. Op basis van dit advies zijn nadere afspraken tussen de drie partijen gemaakt, onder begeleiding van mediator Eberhard van der Laan.

Vervolg

De gemeente en de Foundation willen in de komende maanden overeenstemming bereiken over de verkoop (in erfpacht). De gemeente is eigenaar van zowel het Nieuwe de la Mar Theater als het bioscoopcomplex. De Foundation zal het bouwplan uitwerken en een bouwaanvraag indienen. Daarbij wordt op uitdrukkelijk verzoek van stadsdeel Amsterdam-Centrum onderzoek gedaan naar de mogelijkheid van het bouwen van een grote fietsenstalling onder het theatercomplex.

Naar verwachting kan in augustus 2005 worden gestart met de bouw van het nieuwe theatercomplex.
Pb-024

© Gemeente Amsterdam