Gemeente Apeldoorn

Kaderafspraken en Sociaal Statuut voor herstructurering en herhuisvesting Apeldoorn

Afgelopen donderdag 5 februari hebben de gemeente Apeldoorn en vier Apeldoornse woningcorporaties Beter Wonen, De Goede Woning, St. Joseph en Ons Huis de Kaderafspraken voor herstructurering en herhuisvesting in de gemeente Apeldoorn ondertekend. Ook een daarbij horend Sociaal Statuut is ondertekend. De aanleiding voor de Kaderafspraken is de gezamenlijke wens voor een zo optimaal mogelijk functionerend woonruimteverdelingssysteem bij de herstructurering van wijken. Een systeem dat duidelijk, rechtvaardig en evenwichtig is en (daardoor) de positie van huurders zo veel mogelijk waarborgt.

Doelgroepen van het statuut en de kaderafspraken Het Structuurplan 2020, de Woonvisie 2010, de Gemeentelijke Huisvestingsverordening en andere relevante notas, vormen de basis voor de Kaderafspraken en het Sociaal Statuut. Het woonruimteverdelingssysteem betreft overigens zowel huurders die als gevolg van herstructureringsprojecten urgent zijn, als reguliere woningzoekenden (inclusief de sociaal en medisch urgenten). De Kaderafspraken moeten er voor zorgen dat al deze doelgroepen slaagkansen houden op woonruimte binnen de bereikbare voorraad.

De onderlinge Kaderafspraken die de partijen hebben gemaakt, gaan over de logistiek, de planning en het onderling afstemmen van sloop en nieuwbouw van huurwoningen in Apeldoorn. De Kaderafspraken gelden voor onbepaalde tijd en worden elke twee jaar geëvalueerd of eerder, indien hiervoor aanleiding is.

Afspraken en regelingen
Het Sociaal Statuut is opgesteld door de vier corporaties en de samenwerkende huurdersbelangenorganisaties voor Apeldoorn en omgeving (SHVA). Het Sociaal Statuut is een totaal pakket aan afspraken en regelingen over de positie van huurders van woningcorporaties, die direct te maken krijgen met sloop en herhuisvesting. Zij hebben recht op medewerking bij het vinden van een gelijkwaardige andere woning. De afspraken in het Sociaal Statuut passen binnen het raamwerk van de Kaderafspraken. Het Sociaal Statuut biedt de basis voor aanvullende afspraken over beheer, onderhoud, begeleiding en informatie op complexniveau tijdens het proces voorafgaande aan de definitieve sloop.

Het Sociaal Statuut is voor onbepaalde tijd aangegaan en wordt tweejaarlijks geëvalueerd.

Voor het laatst bijgewerkt op: 10-feb-2004 09:01