Ingezonden persbericht


EIM Persberichten
10 Feb 2004

Dit is een persbericht van onderzoeksbureau EIM.



Omzetgroei voor de industrie in 2004

De Nederlandse industrie had in 2003 veel last van de economische malaise met een reële omzetdaling van 0,75%. In 2004 zal de omzet van de industriële bedrijven aantrekken. Verwacht wordt een omzettoename van 3%. Dit blijkt onder meer uit de publicatie 'Ondernemen in de Industrie 2004' van onderzoeksbureau EIM.

Industrie in 2003 geconfronteerd met dalingen alom

De voedings- en genotmiddelenindustrie en de hout-, bouwmaterialen- en meubelindustrie lijken zich het minst aan te trekken van de conjuncturele schommelingen. Toch zijn ook in deze sectoren in 2003 dalingen van de omzet, prijzen en werkgelegenheid waarneembaar. De meest negatieve omzetontwikkeling komt op naam van de apparaten- en transportmiddelenindustrie met een daling van 3,5%. Bijna 70% van de MKB-ondernemers in de industrie verwacht voor 2005 een verbetering van de conjunctuur.

Tekort aan gekwalificeerd personeel

De industrie telt ruim 45.000 ondernemingen en kent een werkgelegenheid van bijna 814.000 arbeidsjaren. Behalve met de gesignaleerde omzetdaling kreeg de industrie in 2003 te maken met een werkgelegenheidsdaling van 35.000 arbeidsjaren. Toch was het moeilijk voor de industriële bedrijven om voor openstaande vacatures voldoende personeel te vinden met de juiste kwalificaties. De werkgelegenheid liep met een daling van 6,25% het hardst terug in de textiel-, kleding-, papier- en grafische industrie. Ook in 2004 heeft de werkgelegenheid in deze sector het moeilijk. De verwachting voor de gehele industrie is dat dit jaar de werkgelegenheid nagenoeg gelijk zal blijven.

Industrieel MKB zegt goed voorbereid te zijn

Ongeveer driekwart van de industriële MKB-bedrijven is naar eigen zeggen goed voorbereid op de verwachte gevolgen van een neergaande conjunctuur. In 2003 gaf circa een derde van de ondernemers in het industriële MKB aan dat de laagconjunctuur heeft geleid tot een ander bedrijfsbeleid. De meest gehanteerde strategie is het verbeteren van de efficiency.

Informatie

Meer informatie vindt u in de publicatie 'Ondernemen in de Industrie 2004'. Deze publicatie (bestelnummer A200311, 40 euro) kunt u telefonisch of per fax bestellen bij EIM. U kunt de publicatie ook kosteloos downloaden van www.eim.nl/mkb-en-ondernemerschap.

U heeft dit bericht ontvangen als abonnee op de nieuwsbrief Persberichten van EIM. Als u tevens op de hoogte wilt blijven van onze onderzoekspublicaties, verander dan uw profiel.

Ga voor meer informatie over MKB en ondernemerschap naar: www.eim.nl/mkb-en-ondernemerschap.

Voor meer informatie over EIM: eim.nl.

Klik hier als u uw gegevens wilt aanpassen. Mocht u problemen ondervinden, stuur ons dan een bericht.

© 1999 - 2004 | EIM